Yaz tatilinde çalışan öğretmen analık iznini doğum sonrasına aktarbilir mi?

11/07/2014 11:57:00
Yazdır

Soru

İyi günler. Ben meslek lisesinde bilişim teknolojileri öğretmeniyim. Doğum iznimin 4 haftalık kısmı ağustos ayına denk geliyor. Öğretmenler zaten yıllık izinde sayıldıkları için doğum iznimi aktaramayacağım söylendi. Ama ben yaz stajı yapan öğrenciler için koordinatörlük görevi aldım. yani bu görevi yerine getirmem için çalışabilir raporu almam gerekmez mi? Doğum iznimi aktarmaları gerekmez mi? Yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap


13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanun106 maddesi ile değişik 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendinde "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. " hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi hükmü uyarınca doğum öncesi analık izninin belirli şartlar ile doğum sonrasına aktarılması düzenlenmiştir.
Anılan hüküm uyarınca doğum öncesi mazeret izninin doğum sonrasına aktarılmanın şartları:
a) Tabip onayı(Sağlık Raporu),
b) Memurun isteği,
c) İşyerinde çalışması
hususlarıdır.

Şartların taşınması halinde bu hususta da idareye takdir hakkı verilmemiştir.

Doğuma bağlı izinlere ilişkin ayrıntılı haber için tıklayınız.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun "Yıllık izinlerin kullanılışı" 103 üncü maddesinde "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez."
hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; öğretmen olan Devlet memurlarının da 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesi uyarınca izinli oldukları yaz tatillerinde Tabip onayı(Sağlık Raporu) almaları, işyerinde çalışmaları ve istekleri halinde doğum öncesi analık izninin 5 haftasını doğum sonrasına aktarabilecekleri düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam