Kadro derecem aylık derecemden neden düşük? Nasıl değişir?

21/07/2014 00:05:00
Yazdır

Soru

Merhaba.
Bir kamu kuruluşunda KADRO DERECEM 8 olup, (6-1 ile 6-1 kademe ve derecesindeyim.)
Yine aynı kuruluşta (7-1 ile 7-1 kademe ve derecesinde olup) KADRO DERECESİ 5 olan biri arasındaki bu kadro derece farklılığının oluşmasındaki temel sebep nedir?
Ayrıca kadro dereceler nasıl hesaplanıyor ve neye göre veriliyor?
Teşekkür ederim.

Cevap


657 sayılı Devlet memurları Kanunun kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinin 1 ve 2 inci fıkralarında "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."
denilmektedir.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

190 sayılı KHK eki kadro cetvellerinin incelenmesinde unvanlara göre kadro dereceleri farklı olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında ihdas edilen kadroların dereceleri (9-1), (8-1) veya (12-1) şeklinde belirlenmiştir. Bu kadrolarda değişiklik yapmadan kişiler mükteseben gedikleri kazanılmış hak aylık derecelerinin aylığını ve kakkını alabilmektedirler.

Diğer kadrolar her kadro ve unvan bazında farklı derecelerden ihdas edilmektedir. İhtiyaca göre bu kadroların dereceleri bakanlar kurulu kararı ile değiştirilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-Kadro dereceleri ihtiyaçlar çerçevesinde kurumunuzun talebi Devlet personel Başkanlığında yapılacak toplantılar sonucunda Bakanlar Kurulu Kararı ile kadroların derecelerinin değiştirilmesi mümkün bulunmaktadır.

2-5-15 derecelerde yukarı derecelere atanmanın farkı bulunmamaktadır. Yukarı derecelere atanmış olsanız da maaşınızı kazanılmış hak aylık derece ve kademesi üzerinden alınmaktadır. 657 sayılı Kanunun 45 inci maddesinde yer alan hüküm ile düzenlenmiştir.

Kazanılmış hak aylık derecesinden daha düşük bir derece kadroda görev almanın da memura aylık bakımından kayıp yaratmamaktadır. 657 sayılı kanunun 67 maddesi uyarınca aylıklarını Kazanılmış hak aylığı üzerinden almaktadırlar.

3-Kurumunuz kadro derecelerinizi kazanılmış hak aylık derecenize uygun hale kurumunuz Devlet Personele Başkanlığına müracaat ederek Bakanlar Kurulum Kararı çıkarmak suretiyle mümkün olabilmektedirler.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam