Özelleştirmeden nakledilen Uzman(ö) hiyerarşik durumu ve hakları?

08/09/2014 01:19:00
Yazdır

Soru

Ben özelleşen bir KİT' te idari uzman olarak çalışmaktayım.
İFP olarak bildirildikten sonra gideceğimiz kurumda uzman(ö) olarak atanacağız.
Uzman(ö) kadrosu maaş ve hiyerarşik yönden yeri nedir?
Maaş konusunda o kurumun uzman maaşları mı baz alınacak. Kurumların uzman (ö) maaşları konusunda bilgi verir misiniz? Hiyerarşik açıdan gittiğimiz yerde memur işi verebilirler mi?
Gideceğimiz kurumda hiyerarşik konumumuz ne olacak?
Herkes farklı bir şey söylüyor lütfen bilgi verebilir misiniz?

Cevap

24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kuruluşlardaki personelin nakli başlıklı 22 nci maddesinin 2 inci fıkrasında "Nakle tabi personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kazanılmış hak aylık derecesinden aşağı olmamak kaydıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarından Devlet Personel Başkanlığınca tespit edilen kadroya, anılan Başkanlık tarafından kırkbeş gün içerisinde ataması teklif edilir. 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarının (özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar hariç) mevcut boş kadro veya pozisyonlarına da ihtiyaçlar doğrultusunda atama teklifi yapılabilir. Bu personelden 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılır. Ancak (1) sayılı cetvelde yer alan, mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavı sonucunda göreve alınanların atama teklifleri, söz konusu görev unvanına uygun kadrolara yapılır. Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren otuz gün içerisinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur. Naklen atanan personel hakkında geçici 9 uncu madde hükümleri dikkate alınır."hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümde nakle tabi personelin;
-190 sayılı KHK tabi kurumlardaki boş kadrolara
-190 tabi olmayan kurumların boş kadro veya pozisyonlarına(sözleşmeli)
atama yapılabilmektedir.
-190 tabi olmayan özelleştirme kapsamındaki kurumlara ataması yapılmamaktadır.

Diğer taraftan 4046 sayılı Kanunun "Kadro İhdası" başlıklı 25 inci maddesinde "Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda çalışan personelden bu Kanunun 22 nci maddesine göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanacaklar için kullanılmak üzere aşağıdaki kadrolar ihdas edilerek 13.12.1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenmiştir.
İHDAS EDİLEN KADROLAR
(V) SAYILI CETVEL
Sınıfı Unvanı Derecesi Adedi
GİH Memur 10 30 000(1)
Bu cetvelde yer alan kadrolar; özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda çalışan personelin durumuna uygun kadro bulunmaması halinde Bakanlar Kurulu Kararı ile sınıf, unvan ve derece değişikliği yapılmak suretiyle 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumların, merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye ve fonlarına tahsis edilebilir."
hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Bakanlıkların kuruluş ve görev esasları Hakkında Kanunun " Hiyerarşik kademeler ve birim unvanları" başlıklı 15 inci maddesinde hiyerarşik kademeler;
Genel Müdürlük,
Daire Başkanlığı,
Şube Müdürlüğü,
Şeflik,
Memurluk
olarak belirlenmiştir.

Söz konusu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

1-Nakle tabi personelin özelleştirme kapsamı dışındaki kitlerin kadro ve pozisyonlarına atanması mümkün bulunmaktadır.

2- 4046 sayılı Kanunun 25 maddesi hükmü uyarınca nakledilecek kurumda kişinin durumuna uygun bulunmaması halinde kurumlara (ö) uzantılı kadrolar tahsis edilmemektedir.

3- Uzman kadrosunun hiyerarşik bir konumu bulunmamaktadır.

4- Kamu kurumunda düz uzman unvanlı kadrolara verilen görevler Uzman(Ö)unvanlı kadrolara da verilmelidir. Devlet memurlarına kamu yararı hizmet gereği ve eşitlik prensibine uyulmak suretiyle görev verilmesi mümkündür.

5- Kamu kurumunda düz uzman unvanlı kadroların mali hakları ile Uzman(Ö)unvanlı kadroların mali hakları arasında fark bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam