Askerde olan kişinin kadro karşılığı sözleşmesi devam eder mi?

12/09/2014 00:08:00
Yazdır

Soru

Merhaba
Kadro karşılığı sözleşmeli 2012 yılının başından bu yana alınmıyor. Ben bu tarihte askerde olduğum için kadro karşılığı sözleşmeliye başvuru yapamadım. Yapsam bile aylıksız izinde olduğum için müracaatım dikkate alınmazdı. Askerden döndükten sonra ise sorduğum zaman kadro karşılığı sözleşmenin bittiğini ve artık alınmayacağı bilgisini edindim.
2014 Eylül ayı itibariyle geriye dönük olarak idarenin bu kararını mahkemeye taşımalı mıyım?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Cevap

27.6.1989 tarih ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 666 sayılı KHK ile eklenen ek 12 inci maddesi ile başbakanlık müsteşarı hariç kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamını düzenleyen hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair KHK

666 sayılı KHK ile yapılan değişiklik sonrasında kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanların bu statüsü sona erdirilerek ücretleri donduruldu. Bu durumun tek istisnası ise Başbakanlık Müsteşarıdır. Sadece En yüksek devlet memuru olarak bilinen Başbakanlık Müsteşarının kadro karşılığı sözleşmeli personel olarak çalışmasına müsaade edilmesi ise açıklanması gereken bir hususu olarak kafalarda soru işareti olarak kalmıştır.

Sadece Başbakanlık Müsteşarı Kadro Karşılığı Sözleşmeli olarak kaldı

666 Sayılı KHK için Tebliğ

666 sayılı KHK ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 16 maddesinde "Ek 10 uncu madde kapsamında yer alan kamu idarelerinde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilen personelden (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellerde unvanları yer almayan personelin mali ve sosyal hakları hakkında, aynı kadrolarda bulundukları sürece bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan mevzuat hükümlerinin uygulanmasına devam olunur." ifadesi yer almaktadır.

Anılan hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-666 sayılı KHK hükümleri uyarınca iptal edilen kadro karşılığı istihdam mevzuatımdan faydalanmakta olan personel ile bu mevzuattan aylıksız izinde olması sebebiyle faydalanamayan personelin kaldırılmış olan mevzuattan faydalanmaları mümkün bulunmaktadır.
2-Aylıksız izinde olanlardan anlaşılması gerekenin söz konusu mevzuat hükümlerden faydalanmakta iken izin alanların anlaşılması gerekmektedir.
3-666 sayılı KHK hükümlerinin yürürlüğe girdiği tarihte askerde olup daha sonra kaldırılan kadro karşılığı unvanlara atanan personeli mülga hükümlerden faydalanmalarının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
4-666 sayılı KHK hükümleri uyarınca iptal edilen kadro karşılığı istihdam mevzuatımdan faydalanmakta iken muvazzaf askerlik sebebiyle aylıksız izinli olmanız halinde 666 sayılı KHK ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 16 maddesi hükmü uyarınca kadro karşılığı statüden faydalanmaya devam etmeniz gerekmektedir. Böyle bir durum olması halinde size kadro karşılığı hükümleri uygulanmıyorsa hakkınızı idari yargı yolu ile aramanızı tavsiye ediyoruz.
5-Muazzaf askerlik hizmetinden ve 666 sayılı KHK'den sonra bu kadrolara atanmış olmanız halinde ise idari yargı yolunu biz tavsiye etmiyoruz. Ancak takdir sizindir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam