Hasta memur yerine birisini bulmak zorunda mı?

11/11/2014 00:06:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar,
Hastaneden birkaç gün İŞ GÖREMEZ belgesi alan öğretmen/memur/akademik personel işe gelemediği süre boyunca yerine birini bulmak zorunda mıdır?
Amirler bu konuda personeli zorlayabilirler mi?
Teşekkürler

Cevap

Rahatsızlanan memurlara verilecek hastalık izinlerine ilişkin düzenlemelere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hastalık ve refakat izni başlıklı 105 inci maddesinde yer verilmiştir. 13/02/2011 tarihli ve 6111sayılı Kanunun 107 inci maddesi ile değişik söz konusu 105 inci maddede "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise oniki aya kadar izin verilir.
Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.
Bu maddede yazılı azami süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahalli usüle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmi sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.
Bunlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilen ve emeklilik hakkını elde etmemiş olanlar, yeniden memuriyete dönmek istemeleri halinde, niteliklerine uygun kadrolara öncelikle atanırlar.
Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileşinceye kadar izinli sayılır.
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir.
Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hallerinde, bu hallerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."
hükümleri yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin 6 ncı fıkrası hükmü uyarınca, Devlet memurlarının hastalanmaları durumlarında verilecek raporların usule ve esaslarını düzenlemek üzere 22/8/2011 tarihli ve 2011/2226 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca "Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık Ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" 29/10/2011 tarihli ve 28099 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Memura verilecek hastalık raporunun ve refakat izninin detayları belli oldu

Tedavi konusunda ayrıntılı görüşler

Hastalık İzni

Kamu personelinin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasına ilişkin duyuru

Hastalanan memur (öğretmen) akademik personel hastalanması halinde usule uygun muayene ve tedavi olması sonucunda verilen hastalık raporlarının(iş göremezlik belgesi) üzerine personele hastalık izni verilir.

Hasta olan memur yerine memurun göreceği hizmetlerin kimlere ve nasıl gördürüleceği memurun amiri tarafından belirlenir.

Söz konusu görev diğer memurlara vekalalet, ikinci görev veya görevlendirme yolu ile gördürülmesi mümkün bulunmaktadır.

Memurun diğer memurlar üzerinde emir verme ve tasarruf hakkı bulunmamaktadır. Bunu ancak memurların amirleri yapabilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunun ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda memurun veya akademik personelin yerine elaman bulunması yönünde bir düzelemeye rastlanılmamıştır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; memurun diğer memurlar üzerinde emir verme ve tasarruf hakkı bulunmaması, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunun ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda memurun veya akademik personelin yerine elaman bulunması yönünde bir düzeleme olmaması sebebiyle memurdan bu yönde talepte bulunulması ve yerine adam bulması söz konusu değildir.

Bu soru 7,970 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam