Lisans mezunları zabıt katibi alımına başvuru yapabilir mi?

27/12/2014 14:44:00
Yazdır

Soru


Adalet Bakanlığının Personel Alımı ilanında Zabıt Katipliği ilanının özel şartlarında,
a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet ön lisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. ) şeklinde bir madde var.
Özetle; Bu madde dışında Herhangi bir lisans bölümünden mezun olan diğer şartları taşısa bile başvuru yapabilecek mi?
Teşekkürler.

Cevap

Adalet Bakanlığı Adli ve idari yargıda çalıştırılmak üzere; 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 4 üncü maddesinin A bendi uyarınca genel idare hizmetleri sınıfında bulunan 7-13 dereceli kadrolara atama yapılmak suretiyle toplam 306 kadrolu Devlet memuru zabıt katibi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında toplam 3.606 sözleşmeli zabıt katibi, olmak üzere toplam 3912 adet zabıt katibi alımı ilanına çıkmıştır.

Anılan ilanda zabıt katiplerine ilişkin genel özel şartlar belirtilmiştir. Özel şartlar arasında "II) Özel Şartlar:
a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak. (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)
b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya en son başvuru tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar
sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)
c) Uygulama sınavından en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için komisyon tarafından çekilecek kura sonucu belirlenen ve adaylara yazılı olarak verilen bir metinden daktilo veya bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız en az doksan kelime yazmak, (Bu şartın varlığı ilgili adalet komisyonlarınca yapılacak uygulama ile tespit edilecek olup, vuruş hesabı yapılmadan üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazamayan adaylar sözlü sınava alınmayacaklardır.)
Adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az doksan kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı ile yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir. Bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde kırktan fazla olması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir."
denilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca; en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo veya bilgisayar dersini tamamladığı belgeleyenler veya MEB onaylı bilgisayar veya daktilo sertifikası sahibi olanlar başvuru yapabilmektedirler
En az denilmesi sebebiyle her hangi ön lisans veya lisan sahipleri de , daktilo veya bilgisayar dersini tamamladığı belgeleyenleri veya MEB onaylı bilgisayar veya daktilo sertifikası sahibi olanları halinde başvuru yapmaları mümkün bulunmaktadır.
Her hangi bir lisans mezunu bilgisayar işletmenliği sertifikası varsa veya (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)denildiğinden müracaat edebilirler.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam