Engelli kadrosu arkadaşa devir edilir mi?

05/01/2015 00:04:00
Yazdır

Soru

Ben EKPSS'ye girdim ve atandım şu an çalışıyorum. Ben bu memurluk hakkımı isteğim doğrultusunda bu sınava girmiş başka bir arkadaşa devredebilir miyim? İkinci atamalardaki kontenjanı kurumlar mı ÖSYM mi belirliyor?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Engelli personel çalıştırma yükümlülüğü" başlıklı 53 üncü maddesinde "Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. % 3'ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.
Engelliler için sınavlar, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı olarak, engelli kontenjanı açığı bulunduğu sürece engel grupları ve eğitim durumları itibarıyla sınav sorusu hazırlanmak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle merkezi olarak yapılır veya yaptırılır.
Engelli personel çalıştırma yükümlüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile engellilerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden Devlet Personel Başkanlığı sorumludur. Engelli açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşları bir sonraki yıl için alım yapacakları engellilere ilişkin taleplerini her yılın Ekim ayının sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorundadır. Devlet Personel Başkanlığı kurum ve kuruluşların bildirimi üzerine, engelli kontenjanlarına yerleştirme yapabilir veya yaptırabilir.
Engellilerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve yerleştirmenin yapılmasına, eğitim durumu ve engel grupları dikkate alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, engellilerin görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca engelli personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Özürlüler İdaresi Başkanlığının görüşü alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir
"hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm uyarınca 02/01/2014 tarihli ve 2014/5780 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile merkezi olarak yapılacak engelli kamu personel seçme sınavına, kuraya, yerleştirme işlemlerine, engelli memur istihdamının takip ve denetimine, istatistiki bilgilerin temini ve engelli memur istihdamı ile ilgili diğer hususlara ilişkin esas ve usulleri belirlemek üzere "Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik" 07/02/ 2014 tarihli ve 28906 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

EKPSS ve engellilerin devlet memurluğuna alınmaları hakkında yönetmelik


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

657 sayılı Kanunun hükümleri ile Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelikte engellilere tanınan hak ancak şartları taşıyan engelliler tarafından belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde kullanılması mümkündür.

Engelliye tanınmış olan bu hak başka bir engelliye devri mümkün bulunmamaktadır.

Engelli kadrolarıkurular tarafından ayrılmakta ve adayların tecih edebilmeleri için ÖSYM ilan edilmekedir.

Bu soru 7,652 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam