Atılan, istisnai memur olarak atanabilir mi?

06/01/2015 00:09:00
Yazdır

Soru

657 sayılı Kanun uyarınca memuriyetten çıkarılan memur 657 sayılı Kanunun 59 maddesi hükmü uyarınca istisnai memur kadrolarına atanabilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanununda "İstisnai memurluklara atanmada aranacak şartlar" başlıklı 60 ıncı maddesinde "İstisnai Devlet memurluklarına 48 inci maddede yazılı genel şartları taşıyan kimselerden atanmalar yapılabilir.
Kuruluş kanunlarındaki özel hükümler saklıdır.
Ancak, Devlet sanatçılarında aranacak nitelikler bir yönetmelikle belirtilir. Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine atanabilmek için ise, bir yabancı dili çok iyi bilmek ve özel yönetmeliğinde belirtilecek diğer nitelikleri taşımak şarttır."
İle "İstisnai memurluklara atananlara bu Kanunun uygulanacak hükümleri" başlıklı 61 inci maddesinde "60 ıncı madde gereğince istisnai memurluklara atananlar hakkında bu Kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır.
Ancak istisnai bir memuriyet kadrosuna atananlar, atandıkları kadronun derece aylığının ilk kademesini kazanılmış hak olarak elde ettikleri tarihten itibaren, haklarında bu kanunun kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine dair hükümleri uygulanır.
Şu kadar ki, Başbakanlık ve Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerine, valiliklere, büyükelçiliklere, elçiliklere, daimi temsilciliklere atananların, atandıkları derecelerde geçirdikleri süreler, kazanılmış hak sayılmamak şartiyle, kademe ilerlemesinde (üst dereceye atanmaları halinde 161 inci maddenin A bendi uyarınca) değerlendirilir."
hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır. Mezkür 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma
olarak belirlenmiştir.

657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinin Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin sayılmaktadır.

657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde "Devlet memurluğundan çıkarma: Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır." olarak tanımlanmıştır.

İstisnai memur kadrolarına atanmak için genel olarak memur olabilecek konumda olmak gerekmektedir.


İstisnai kadro atamalarında önemli görüşler

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca; haklarında 657 sayılı DMK 125 maddesi hükmü uyarınca bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memuriyetten çıkarma cezası verilenlerin 657 sayılı Kanunun istisnai memuriyet hükümlerine göre de memur kadrolarına atanmalarının mümkün olmadığı düşünülmektedir.

Bu soru 7,951 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam