VHKİ kadrosuzluktan 1 defa mı derece yükselinebilir?

07/01/2015 00:08:00
Yazdır

Soru

Kaymakamlıkta V.H.K.İ olarak 10 yıldır görev yapıyorum. Kaymakamlığın kadrosu 10, benim derecem 9/6 kadrosuzluk nedeni ile bir alt dereceye düşemiyorum. Bakanlık kadro tahsisi yapmıyor. Müdürüm bu şekilde olması gerektiğini iddia ediyor. 657 sayılı kanuna baktım durumumla ilgili bir madde bulamadım. Ne yapmalıyım 8. dereceye düşebilir miyim? Vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun kadroların tespiti başlıklı 33 üncü maddesinin 1 ve 2 inci fıkralarında "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Genel ve Katma Bütçeli kuruluşlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar; kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde memur deyimine giren kişilere gördürülen hizmetlerin gerektirdiği görevler için tespit olunan kadrolar Genel Kadro Kanununda gösterilir. Milli Güvenliğe ilişkin kadrolardan gizli kalması gerekenler hakkında bu hüküm uygulanmaz."
denilmektedir.

Mezkur hüküm uyarınca 13/12/1983 tarih ve 190 sayılı Genel Kadro Ve Usul Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 6 ve 8 inci maddeleri uyarınca 25.4.1984 tarih ve 84/8029 Bakanlar Kurulu Karar ile kararlaştırılan Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve 13.5.1984 tarih ve 18400 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

190 sayılı KHK eki kadro cetvellerinin incelenmesinde unvanlara göre kadro dereceleri farklı olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

İdareler personel ihtiyacını göz önünde bulundurarak kadro planlaması yaparak mevzuata uygun kadro değişiklikleri yapmaları gerekmektedir. İdare kendi hatası ve geciktirmesi sebebiyle devlet memurlarını mağdur etmemesi gerekmektedir.
Genel olarak derece yükselmesine ilişkin düzelmeye 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (A) bendinde "Derece yükselmesi yapılabilmesi için:
a) (Değişik: 26/6/1984 - KHK 241/4 md.) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,
c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,
d) (Mülga: 13/2/2011-6111/101 md.)
olması şarttır.
"denilmek suretiyle düzenlenmiştir.

Derece yükselmesinde şartlardan birisi yükselebileceği derecede kadro bulunması gerekmektedir.

Bunun dışında 657 sayılı Kanunun "Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların aylıkları" başlıklı 67 nci maddesinde "Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde (...)(1) kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir."ifadesi bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; derece yükselmesi için asıl olan yükselinebilecek boş bir kadronun bulunması gerekir diğer şartları taşıyan ancak kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayan devlet memurlarının Kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak üzere üst derecelere yükseltilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Bir derece değil birden fazla üst dereceye yükselmek mümkündür.

10 uncu derece VHKİ kadrosunda görevli ve kazanılmış hak aylık derece ve kademesi 9 derecenin 6 ncı kademesi olan devlet memurunun kazanılmış hak aylık derecesinin 8 inci dereceye yükseltilmesi gerekmektedir.

Bakanlığın 10 yıldır VHKİ kadrosunda tutularak memurun mağdur edilmesi personel biriminin sorumsuzluğunu gösterir. İlgili personel bu husus dikkate alınarak şikayet edilebilir. İhmalin kabul edilebilir bir seviyede olmadığı aşikardır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam