6360 nakledilen personelin fark tazminatına SDT dahil edilir mi?

04/02/2015 00:15:00
Yazdır

Soru

Bizler İl Özel idaresinde mühendis olarak çalışmaktayken 6360 sayılı kanun ile il özel idaresi tasfiye edildi ve yasa gereği personel komisyon tarafından Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne devredildi. Yasal süre içinde de ihtiyaç fazlası personel olarak komisyon tarafından Devlet Personel Dairesi Başkanlığı'na, oradan da başka kamu kurumlarına bu personellerin atamaları yapıldı. Devlet Personel Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen atama belgesinde, atanan personelin yeni atandığı kurumda alacağı maaşla ilgili olarak "4046 sayılı kanunun 22. maddesi"ne göre işlem yapılması belirtilirken, 6360 sayılı kanunun 35.maddesinin Geçici 1.maddesinin 9.fıkrasının a) bendinin sondan 2.satırında " Ancak, 4046 sayılı Kanunun anılan maddesi uyarınca yapılacak fark tazminatı hesabında, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesine göre yapılan ödeme dikkate alınmaz." denilmektedir. Atanan bu personeller Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nde çalışırken 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesi gereği 450TL tutarında "Sosyal Denge Tazminatı" alıyordu. Bilgi edinmek istediğim konu; atandığımız kurumda yeni maaş tutarı olarak (fark tazminatı hesaplanırken) Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nde çalışırken almış olduğumuz ve Sosyal Denge Tazminatı' nın da içinde olduğu enson ay almış olduğumuz maaşımız mı dikkate alınacak yoksa 6360 sayılı kanunun ilgili maddesinin ilgili bendi gereği almış olduğumuz en son aya ait maaşımızdan sosyal denge tazminatının çıkarılarak geriye kalan miktar mı dikkate alınacaktır?

Cevap

12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 29 il özel idaresi kapatılması ile kapatılan birimlerin personelinin nakline ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir.

'Büyükşehir' değişikliği yasası çok şey değiştirdi

29 il özel idaresi kapatılıyor

Anılan 6360 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddenin 9 uncu fıkrasında ve bu fıkranın (a) alt bendinde "Bu Kanuna göre belediye ve bağlı kuruluşlara devredilen personelden norm kadro ve ihtiyaç fazlası olanlar, ilgili belediye ve bağlı kuruluş tarafından en geç üç ay içinde valiliğe bildirilir. Komisyon, ilgili idarelerden gönderilen listeleri 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesindeki oranlar, kurumun bütçe dengesi, norm kadrosu ve yürütmekle görevli olduğu hizmetin gereği ile nüfus kriterlerini değerlendirmek suretiyle ihtiyaç fazlası personelin tespitini yapar. Komisyon çalışmasını kırk beş gün içinde tamamlayıp oluşturulan listeleri valinin onayına sunar. Vali tarafından onaylanan listeler on gün içerisinde İçişleri Bakanlığına, İçişleri Bakanlığınca da atama teklifleri yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Bu personelden;
14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadrolarındaki personel 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun değişik 22 nci maddesinin ikinci, üçüncü ve beşinci fıkralarında belirtilen esas ve usuller çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına, Devlet Personel Başkanlığına bildirim tarihinden itibaren doksan gün içinde nakledilir. Ayrıca, nakledilen personelden devir tarihi itibarıyla müdür ve daha üstü yönetici kadrolarında bulunan personel hakkında aynı tarihteki kadro unvanları dikkate alınarak söz konusu maddenin altıncı fıkra hükümleri de uygulanır ve üç yıllık süre, devir tarihinden itibaren başlar. Ancak, 4046 sayılı Kanunun anılan maddesi uyarınca yapılacak fark tazminatı hesabında, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesine göre yapılan ödeme dikkate alınmaz. Personel nakledildiği kurumda göreve başlayıncaya kadar eski kurumunda çalışmaya devam eder ve bu personelin her türlü mali ve sosyal hakları çalıştıkları kurum tarafından karşılanır."
ifadeleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen 6360 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddenin 9 uncu fıkrasında ve bu fıkranın (a) alt bendinde yer alan "25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesine göre yapılan ödeme dikkate alınmaz." hüküm çerçevesinde Devlet Personel Başkanlığınca diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen personelin fark tazminat hesaplarına sosyal denge tazminatının dahil edilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam