7den 3 üncü dereceye atanan aylığını nereden alır?

03/03/2015 17:43:00
Yazdır

Soru

7. derecenin 3. kademesinde memur olarak çalışmakta iken Unvan Değişikliği Sınavı ile 3. dereceli Eğitmen kadrosuna atandım. Maaşım 7. dereceden mi devam eder yoksa 3. dereceden mi?
Cevaplandırırsanız sevinirim. Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun " Deyimler" başlıklı 147 inci maddesinde "Bu Kanunda geçen;
A) Aylık: Bu Kanuna tabi kurumlarda görevlendirilen memurlara hizmetlerinin karşılığında, kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen parayı, ...
İfade eder."
hükmü yer almaktadır.

Devlet memuru kazanılmış hak aylık derece ve kademesine uygun olan kadroya atanır.

Bu kadro esas alınarak aylığı ödenmektedir.

Ancak bu husun bazı istisnaları vardır.
657 sayılı Kanunun 45 inci maddesi kazanılmış hak aylık derce ve kademesinin üstünde bir kadroya atanma hali bulunmakta bu durumda memur atandığı değil kazanılmış hak aylık derece ve kademesi esas alınarak ödenmektedir.

Söz konusu "Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmıyacağı" başlıklı 45 inci madde de "Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.
5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara, derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür.
Bu gibiler, işgal ettikleri kadroda kazanılmış derece ve kademelerinin aylığını almaya devam ederler ve kazanılmış aylıklarındaki kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi genel esaslara göre yapılır. Karşılık gösterilen kadrolar, ilgililer için kazanılmış hak teşkil etmez."
hükmü bulunmaktadır.

"Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" başlıklı 76 ıcı maddesinin 2 inci fıkrasında "Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler." Yer almaktadır.

İsteği halinde kazanılmış hak aylık derece ve kademesinin altında bir kadroya atanma hali bu durumda kişi atandığı kadronun aylığını almaktadır. Ancak 657 sayılı Kanunun 67 inci maddesi hükmü uyarınca kazanılmış hak aylık derecesi yükseltilmesi sebebiyle kazanılmış hak aylık derece ve kademesi esas alınarak aylık ödenebilmektedir.

"Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların aylıkları" başlıklı 67 nci maddesinde "Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde (...) kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir."denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde "Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. (2)
Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.
Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her "3" yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz."
ifadesi yer almaktadır.
Bu madde hükmü uyarınca Devlet memurları 1-4 dereceli kadrolara kazanılmış hak aylık dereceleri bu derecelerde olmasa dahi bu maddedeki şartları taşıyor olmaları halinde atanmakta ve aylıklarını atandıkları1-4 üncü derecelerin 1 inci kademelerinden almaktadırlar.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-7 dereceli bir kadrodan 3 dereceli kadroya mükteseben atanmış olmanız halinde 3 dereceli kadronun aylığını alabilirsiniz.
2-7 dereceli bir kadrodan 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin B bendinde yer alan şartları taşıyanlardan bu bent hükmü uyarınca 3 üncü dereceli bir kadroya atanan devlet memuru atandığı 3 üncü derecenin birinci kademe aylığını alır.
3-Kazanılmış hak aylık derece ve kademesi 7 derecenin 3 üncü kademesi olan memura 45 inci madde uygulanmak suretiyle 3 üncü dereceli bir kadroya atanması mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam