Mühendislik mezunu teknikerin ek ödemesi nereden ödenir?

02/03/2015 00:44:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili tekniker kadrosuna haiz memurun mühendislik bitirmesi durumunda mühendisliğin zam ve tazminatlardan yararlanırken, mühendisin ek ödemesini alıp almadığı hakkında görüşleriniz hakkında;
tşk eder iyi çalışmalar dilerim?

Cevap

375 sayılı Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı İle Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye 666 sayılı KHK ile eklenen ek 9 uncu maddesinin 1 inci ve 2 nci fıkrarında "Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre almakta olan personele, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayılı Cetvele dahil pozisyonlarda istihdam edilen sözleşmeli personele, subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları ile uzman jandarma ve uzman erbaşlara, mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler dahil almakta oldukları toplam ödeme tutarı dikkate alınmak suretiyle aynı veya benzer kadro ve görevlerde bulunan personel arasındaki ücret dengesini sağlamak amacıyla, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil), ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan kadro ve görev unvanlarına karşılık gelen oranların uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapılır.
Ek ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu maddeye göre yapılacak ek ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye, ücret ve her ne ad altında olursa olsun yapılan benzeri ödemelerin hesabında dikkate alınmaz."
hükmü bulunmaktadır.

Ek ödemenin kadro ve görev unvanlarının esas alınacağı bunlara karşılık gelen oranların uygulanacağı amirdir.

375 sayılı KHK ek 9 uncu maddesinin 2 inci fıkrasında yer alan "Ek ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında aylıklara ilişkin hükümler uygulanır." ifadesinden anlaşılması gereken husus hakkında;
Ek ödemeye hak kazanmada aylıklara ilişkin hükümlerin uygulanması demek bir göreve atanıldığında atanılan görevin aylığına ne zaman hak kazanılıyor ise ek ödemesine de o zaman hak kazanılır.
Bir kadroya 657 sayılı Kanunun 76 maddesi uyarınca atanan memur aylığa takip eden aybaşından itibaren hak kazanmaktadır.
Ancak 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin B bendi uygulanarak atanılan bir kadro için aylığa atandığı günden itibaren hak kazanılmaktadır.
Ek ödeme aylıklar gibi peşin ödenmektedir. Memur çalışmadan ek ödeme alır.
Ayrıca, emeklilik ve ölüm hali haricinde ayrılma hallerinde ek ödemenin çalışılmayan kısmının geri ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca; 375 sayılı KHK eki I sayılı cetvelde Teknik hizmetler sınıfında yer alan personel için ek ödeme 3 grup halinde düzenlenmiş ve hepsinde de "kadrolarında bulunanlardan" açıkça belirtilmiştir.

"2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personel;
a) Başmühendis, başmimar, mühendis, mimar, bölge plancısı ve şehir plancısı kadrolarında bulunanlardan;
1) 1-2 dereceden aylık alanlar 150
2) 3-4 dereceden aylık alanlar 140
3) Diğer derecelerden aylık alanlar 130
b) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi ve astronom kadrolarında bulunanlardan;
1) 1-2 dereceden aylık alanlar 120
2) 3-4 dereceden aylık alanlar 110
3) Diğer derecelerden aylık alanlar 100
c) Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlardan;
1) 1-2 dereceden aylık alanlar 110
2) 3-4 dereceden aylık alanlar 100
3) 5-7 dereceden aylık alanlar 90
4) Diğer derecelerden aylık alanlar 85"

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; 375 sayılı KHK ek 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrarında "kadro ve görev unvanlarına karşılık gelen oranların uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapılacağı" hükmü ve I sayılı Cetvelin Teknik hizmetler sınıfında yer alan personel için ek ödeme "kadrolarında bulunanlardan" ibaresi açıkça belirtilmiş olduğundan tekniker kadrosunda görev yapan mühendislik mezunlarına ek ödemenin teknikerlere ödenen miktarda ödenmesi gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam