Unvan değişikliği sınavı ile tekniker olan memura 1 derece verilir mi?

20/05/2015 00:21:00
Yazdır

Soru

İyi günler;
1998 yılında ön lisans mezunu oldum ve 2001 yılında MEB'da VHKİ olarak göreve başladım. 2004 yılında Lisans mezunu oldum. (görev içerisinde askere gidip geldim) 2009 yılında Yüksek Lisans mezunu oldum ve aynı yıl şef olarak atandım. 2015 yılı mart ayı itibariyle maaş derece ve kademem 3/3.
Bu yıl bakanlık tarafından düzenlenen unvan değişikliği sınavında tekniker olarak atandım. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin A bendinin 4.fıkrası gereğince tekniker olmam nedeniyle maaş derece ve kadememe 1 derece verilip verilmeyeceği hususunda özlük birimlerinde çalışan arkadaşlarımızın tereddütleri var.
Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinin dördüncü fıkrasında; "Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartiyle jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorfolog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Mimarlık veya Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun olan şehir plancısı, yüksek şehir plancısı, yüksek bölge plancısı, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece." ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınacakları hükmü yer almaktadır.
Söz konusu hükümden yararlanabilmek için Teknik Hizmetler Sınıfında görev almak şartıyla, mezkur hükümdeki unvanlara sahip olmak veya belirtilen okullardan mezun olmak gerekmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm uyarınca; 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 4 üncü fıkrasında "teknikerler ve yüksek teknikerler" sayılmış olduğundan unvan değişikliği ile tekniker kadrosuna atanan Devlet memurunun kazanılmış hak aylık derece ve kademesine 1 derece işleve edilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam