Bilgisayar programcılığı bitiren teknisyen tazminatı nereden alır?

04/12/2015 00:05:00
Yazdır

Soru

Ben bir kamu kuruluşunda Teknik Hizmetler Sınıfında Teknisyen(Bilişim Teknolojileri) kadrosunda görev yapmaktayım. 13.06.2015 tarihinde Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksek Okulu - Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun oldum. Kurumumdan üst öğrenim zam ve tazminatları alabilmek için dilekçe verdim, fakat bitirmiş olduğum bölüm hem TEKNİKER hem de PROGRAMCI unvanı alabilmektedir. Buna istinaden hangi unvan üzerinden Zam ve Tazminat verilmesi yasalar ya da kanunca uygundur.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun zam ve tazminatları düzenleyen 152 inci maddesinin III ortak hükümler bölümünün 1 inci fıkrasında "Bu zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur." hükmü yer almaktadır.

Mezkur hüküm uyarınca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara 17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu'nca 5/1/2015 tarihli ve 2015/7177 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" ve eki cetvellerin uygulanmasına 2015 yılında da devam olunacağı kararlaştırılmıştır.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e ) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez."denilmektdir.

Teknik Hizmetler sınıfında Teknikeri kadrosunda olup ta mesleği ile ilgili üst öğretimi bitiren devlet memurları bitirdikleri üst öğretime ilişkin zam ve tazminatlardan faydalanabilmektedirler.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Yüksek öğretim ile elde edilen unvanlar hakkında ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun değişik 43 üncü maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca yüksek öğrenim görenlerin kazandıkları unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili kılınmıştır.

Ayrıca, 12.5.1992 tarihli ve 21226 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3795 sayılı "Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanunun" 3 üncü maddesinde " (a) Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Teknik Lise ve Kız Teknik Lisesi mezunlarına "Teknisyen" b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker",.....unvanı verilir. Bu unvanlar eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır." hükmü yer almaktadır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 43 üncü maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca yüksek öğrenim görenlerin kazandıkları unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili sayılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 22.9.1995 tarih ve B.30.0.E.Ö.B.0.00.00.01-1977-18857 sayılı yazısında Bilgisayar Programcılığının meslek yüksekokullarının teknik programlar bölümünde yer aldığı belirtilmiştir.

Meslek yüksekokullarının Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olanlar söz konusu 3795 sayılı Kanun uyarınca eğitim gördükleri dalın ismi ile birlikte tekniker unvanını kullanabilmektedirler.

Meslek Yüksekokulu 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümünden mezunlarına ilişkin Devlet Personel Başkanlığı görüşü

GİH yer alan programcı ve çözümleyici unvanlı kadrolar teknik hizmetler sınıfına alınmıştır.

Programcı ve Çözümleyici unvanları THS'ye alındı

Torba kanundan memurlar için neler çıktı?


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-2 yıllık meslek yüksekokulu bilgisayar programcılığı mezunları bitirdikleri bölüm adı ile birlikte tekniker unvanını kullanabilmektedirler.

2-Programcı ve tekniker unvanını ihraz etmiş ve THS teknisyen kadrosunda görevli devlet memuru zam tazminat kararnamesinin 4 üncü maddesinin (e) bendi uyarınca elde edilmiş unvanlar için belirlenen zam ve tazminatlardan fazla olandan faydalanması gerekir.

Bu temel bir hukuk kuralı uyarınca kişiler mer'i mevzuattan lehine olandan faydalanmaları haklarıdır.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam