Yurt dışında geçen süreler için, Türkiye'de emekli ikramiyesi alınır mı?

22/12/2015 10:07:00
Yazdır

Soru

Ben 25 yıl Almanya'da Uzman Doktor olarak çalıştım. 25 yıl SSK 'ya 4 yıl Emekli sandığına yurt dışı hizmetlerim için prim ödedim. Kasım.2004 ten SGK sağlık işlerinde çalışmaktayım.Ocak 2016 da emekli olacağım. Yurt dışı çalışma sürem için Prim ödediğim 29 yıllık hizmet süremin kaç yılı kıdem yılı olarak kabul ediliyor. Emekli sandığının kıdem tazminatı kaç yıl üzerinden yapılır. Bu konuda vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler

Cevap

Değerlendirmemiz:

1- Yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi geçen hizmetler esas alınarak Ülkemizde aylık bağlansa dahi emekli ikramiyesinde dikkate alınmaz.

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmü emekli ikramiyesinde dikkate alınacak hizmetlerin nerelerde geçtiğine işaret etmektedir. Bu hüküm gereği, emekli ikramiyesinde ödenecek hizmetler tamamen Ülkemiz sosyal güvenlik sistemine tabi olarak kamu işyerlerinde geçen hizmetler olmaktadır. Yurtdışında geçen süreler, ister kısmi aylık olarak esas alınsın, ister 3201 sayılı Kanun gereği borçlanılsın bu hizmetler emekli ikramiyesinde kapsam dışında tutulmuştur.

2- Yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi geçen hizmetler sadece Emekli Keseneğine Esas Aylık Derece ve Kademesinde değerlendirilir.

Hangi hizmetlerin Kazanılmış Hak Aylık Derecesinde ve Kıdem Aylığında, hangi hizmetlerin Kıdem Aylığında değerlendirilmeksizin Emekli Keseneğine Esas Aylık Derecesinde değerlendirileceğine dair sitemizde değerlendirmelerimiz mevcuttur, ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı hizmet süreleri de sadece Emekli Keseneğine Esas Aylık Derecesinde değerlendirileceği için, ödenecek aylık ve ödenecek emekli ikramiyesinde kayda değer bir getirisi olmaz.

Sonuç Değerlendirmemiz:

Emekli olduğunuzda, yurtdışı hizmet sürelerinizin tamamını borçlandığınızı anladığımızdan, tam aylık alma durumunuz olmaktadır. Aylık bağlandığında sadece memurlukta geçen sürenizin tam yılına karşılık emekli ikramiyesi alabileceğinizi, yurtdışı sürelerinize emekli ikramiyesi alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Bu soru 8,319 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam