Askerde olanlar, bir derece alabilir mi?

18/01/2016 22:10:00
Yazdır

Soru

Askerde yedek subayken atanmış biri verilen ek memur derecesinden göreve başlayınca yararlanabilir mi?

merhabalar..2015/1 atamasıyla atandım. Ağustos 2015 celbiyle de askere gittim. Atamam belli olduktan sonra hiç kurumumda başlayamadan askere gittiğim için ek kademe derecesinden yararlanabilir miyim?

Merhaba. Ben Mayıs 2015celbinde askerliğe başladım. Yedek subay olarak görev yapıyorum. Mesleğim veteriner hekim. Haziran 2015 kadrolu merkezi atamada batman a atandım. Mayıs 2016da askerliğim bitecek ve göreve başlayacağım. Memurlara verilen bir dereceden memurluğa başladığımda bana da verilir mi? Çünkü yedek subay olarak yapanlara izin hakkı, bir kademe veriliyor. Burada da memur statüsünde çalışıyoruz kamu. Bilgilendirirseniz sevinirim kolay gelsin tşkkürler.

Cevap

4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Toplu Sözleşme Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Kamu İşveren Kurulu ile Kamu görevlileri sendikaları arasında imzalanan 2016-2017 yıllarına ilişkin toplu sözleşme, 4688 sayılı Kanun Kapsamında yer alan kamu görevlileri hakkında uygulanmaktadır.

4688 sayılı Kanunun "Kapsam" başlıklı 2 nci maddesinde "Bu Kanun, Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü genel, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu iktisadi teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum veya kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanır."denilmek suretiyle işçiler 4688 sayılı Kanun kapsamı dışında bırakılmıştır.

2016-2017 toplu sözleşmesinin, "İlave derece verilmesi" başlıklı 28 inci maddesi şu şekildedir:

"(1) 457 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen ek geçici madde, 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen mülga ek geçici madde ve 459 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen ek geçici madde hükümleri; anılan ek geçici maddeler kapsamında belirtilen (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil) ve bu ek geçici maddeler ile 2/2/2005 tarihli ve 5289 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış olanlardan 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır."

Toplu sözleşme ile kamu çalışanlarından 15/1/2016 tarihinde görevde bulunanlara (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ilave derece verilmesi öngörülmüştür.

İlave derece ne zaman uygulanacak?

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanun

Bir Derece İlişkin Eski KHK'lar

2005 yılında ilave derece verilmesini öngören 5289 sayılı Kanununda da
"...tarihinde görevde bulunanlar (aylıksız izinde bulunanlar dahil) ile bunlardan anılan tarihten önce emekli, adi malüllük, vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanlar hakkında da uygulanır."denilmektedir.

458 sayılı KHK son fıkrasında da
"Daha önce memuriyeti olanlardan 2182 ve 2260 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmamış bulunanlardan bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır."ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Toplu sözleşme ile kamu çalışanlarına verilen ilave 1 dereceden faydalanmak için daha önceki ilave derecelerden faydalanmamanın yanı sıra 15/01/2016 tarihinde çalışıyor olmak veya aylıksız izinde olmak gerekmektedir.

2-Kamu çalışanlarından muvazzaf askerlik sebebiyle (kısa dönem uzun dönem er erbaş veya yedek subay olan) aylıksız izinde olan kamu çalışanlarının, aylıksız izin dönüşü göreve başlamaları halinde kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine 1 derece ilave edilmesi gerekmektedir.

3-Genel atamada yerleştirilmekle birlikte görev başlamadan yani memur olmadan askere gidenlerin aylıksız izinli olmamaları sebebiyle ilave dereceden faydalanmalarının mümkün bulunmadığı düşünülmektedir.

4-Askerde iken yerleştirilmesi olup, askerlik dönüşü göreve başlayacak olanların da mevzuat gereğince ilave dereceden faydalanmaları mümkün bulunmadığı düşünülmektedir.

5-15/01/2016 muvazzaf askerlik hizmetini yapan 2016 yılı ve daha sonraki zamanlarda kamu çalışanı olacak kişilerin de ilave 1 dereceden faydalanması mümkün olmayacaktır.

Uygulamaya yönelik Devlet Personel Başkanlığının eski görüşleri bakınız

Bu soru 27,787 defa okundu. 7 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam