Üst öğrenimde özel hizmet tazminatı nasıl ödenir?

11/05/2016 10:22:00
Yazdır

Soru

Merhaba, öncelikle kolay gelsin. Benim bir sorum var ve cevabını bulamadım. Sizden yardım istiyorum.

Belediyede memur olarak ve elektrik teknisyen kadrosunda çalışmaktayım. Çalışırken üst öğrenimim olan Elektrik mühendisliğini bitirdim. Çalıştığım kurumda özel hizmet tazminatımı alamıyorum. Gerekçe olarak ise özel hizmet tazminatının unvana göre değil de kadroya göre verildiğini söylediler. Yaptığım araştırmalarda böyle bir şeye rastlamadım. Yaptıkları doğru mudur ve tazminatı alamayacak mıyım ? veya almak için ne yapmam gerekli ?

Şimdiden ilginiz için çok teşekkür ederim.Kolay gelsin..

Cevap

17/04/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesinin e fıkrasında'Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez.' Hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı Belediye çalışanlarını da kapsadığından, teknik hizmetleri sınıfında "Elektrik Teknisyeni" kadrosunda iken, mesleki bir üst öğrenim olarak kabul edilen Elektrik Mühendisliğini bitirmiş olmanızdan dolayı, Mühendis unvanına ait zam ve tazminattan faydalanabilirsiniz.

Ek gösterge ve ek tazminat açısından ise; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinde;

"...Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Kanun hükmüne göre ek I Sayılı Cetvel incelendiğinde mesleki bir üst öğrenim bitirenlerin mezun olunan bölüme göre değil, Unvana göre düzenlendiği anlaşılmaktadır. Teknik hizmetler sınıfını düzenleyen bölümde Teknisyen unvanı sayılmadığından 1-4 derecelere ait ek göstergeden (1.derece 2200, 2. Derece 1600, 3.derece 1500, 4.derece 1100) faydalanabilirsiniz.

Ek ödemeyi düzenleyen 666 KHK'ya ekli Ek liste I de de unvanınız sayılmadığından teknik hizmetler sınıfına ati diğer unvanları düzenleyen bölümden faydalanabilirsiniz.

c) Ek ödeme oranları 1 nolu grupta düzenlenenler hariç, bu sınıfta yer alan diğer kadrolarda bulunanlardan;

1) 1-2 dereceden aylık alanlar

110

2) 3-4 dereceden aylık alanlar

100

3) 5-7 dereceden aylık alanlar

90

4) Diğer derecelerden aylık alanlar

85

Bu kapsamda; mesleki üst öğrenim olarak kabul edilen mühendise ait zam ve tazminattan faydalanmanız gerektiği açık olmakla birlikte; öncelikle çalıştığınız kuruma başvurabilir, olumsuz bir cevap alırsanız sırasıyla İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına dilekçe ile başvurarak konu ile ilgili görüş alabilirsiniz.

Bu soru 9,619 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam