Ekonomist 2 yıllık tarım teknikerliği bitirince özel hizmeti artar mı?

14/06/2016 00:59:00
Yazdır

Soru

Merhabalar.
Bir kamu kurumunda ekonomist olarak çalışıyorum. Kurumumda tarım teknikerliğini bitirip zam ve tazminatlarından faydalananlar var. Ben halihazırda lisans mezunu olduğum için 2 yıllık tarım teknikerliğini bitirdiğimde bu zam ve tazminatlardan yararlanabilir miyim? Mesleki üst öğrenimden ne anlamamız gerekiyor?
Teşekkürler.

Cevap

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde yüksek öğretim kademeleri ön lisans, lisans ve lisans üstü öğretim olarak tanımlanmış bulunmaktadır.
Lisans üzerine Teknik olan bir meslek yüksek okulu bitirmeniz halinde tekniker unvanlı kadrolara atanma hakkını elde edebileceğiniz gibi 657 sayılı Kanunda teknik meslek yüksek okulu eğitimi görmüş olanlar için sonradan uygulanabilecek hükümler de bulunmaktadır.

Yüksek öğretim dışındaki öğretim kademeleri hali hazırda 4+4 ilköğretim ve + orta öğretim (lise ve meslek liseleri) müteşekkil olmaktadır.

17/4/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar" 05 Mayıs 2006 Tarihli 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.

Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesi

Anılan Kararnamenin "Bazı özel durumlara ilişkin esaslar" başlıklı 4 üncü maddesini (e) bendinde "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." denilmektedir.

Sözkonusu hükümden;
Teknik ve sağlık hizmetleri sınıfında olmak,
Bulundukları hizmet sınıfına atanabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirmek gerekmektedir.

Teknik hizmetler sınıfında teknisyen çalışan devlet memuru teknik hizmetler sınıfında yer alan unvanları sayacak olursak; Tekniker, Laborant, Dekoratör, Fen Memuru, Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, İstatistikçi, Kimyager, Fizikçi, Matematikçi, Jeolog, Jeofizikçi, Jeomorfolog, Arkeolog, Kütüphaneci ve Ekonomist gibi unvanlara atanılacak bir üst öğrenimi bitirenlerin bitirdikleri üst öğrenim için Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesinde belirlenmiş olan zam ve tazminatlardan faydalanması anlaşılmaktadır.

Yoksa elektrik teknisyeninin elektrik teknikerliği veya elektrik mühendisliği bitirmesi hükmü değildir. Teknik hizmetler sınıfında çalışanlar için teknik hizmetlerde görev alabilecek mesleki bir üst öğrenim bitirilmesidir. Üst örgenimden de anlaşılması gereken 2547 sayılı Kanunun Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesi hükmü uyarınca orta öğretim mezunu için 2 yıllık yüksekokul veya 4 yıllık yüksek okul veya fakülte bitirmiş olması gereklidir.
2 yıllık yüksek okul mezunları için ise 4 yıllık yüksek okul veya fakülte bitirmiş olması gereklidir.

Sağlık hizmetler sınıfında çalışanlar için ise sağlık hizmetleri sınıfında görev alabilecek mesleki bir üst öğrenim bitirilmesidir. Sağlık hizmetleri sınıfında yer alan unvanları belirtecek olursak Hemşire, Ebe, Sağlık, Teknikeri, Sağlık, Teknisyeni, Laborant, Tabip, Uzman, Tabib Diş, Tabibi, Veteriner, Hekim, Biolog, Sosyal Çalışmacı, Odyolog, Psikolog, Fizyoterapist, Fizikoterapist, Eczacı, Diyetisyen, Tıbbi Teknolog, Sağlık Fizikçisi, Çocuk Gelişimcisi, Antropolog ve Sosyal Çalışmacı sayılabilir.
Sağlık hizmetleri sınıfında görevli personelin orta öğretim mezunu için 2 yıllık yüksekokul veya 4 yıllık yüksek okul veya fakülte bitirmesi ile 2 yıllık yüksek okul mezunları için ise 4 yıllık yüksek okul veya fakülte bitirmiş olması gereklidir.
Bitirdiği üst öğretimin sayılan unvanlardan birini ihraz ettirmesi yeterlidir. Önceki öğretiminin devamı olması şartı Zam ve Tazminatlara ilişkin Yan Ödeme Kararnamesinde aranmamaktadır. Yani sağlık teknisyeni olarak görev yapan personelin hemşire veya eczacı gibi yukarıda sayılan unvanları ihraz edilen öğrenimleri tamamlamaları gerekmektedir.
Bu çerçevede söz konusu ifadeden hemşire olanın hemşirelik üst öğrenimi bitirmesini anlamamak gerekmektedir.
Bulunduğu hizmet sınıfına girebilecek mesleki bir üst öğretimi bitiren devlet memurları bitirdikleri üst öğretime ilişkin zam ve tazminatlardan faydalanabilmektedirler.

Zam ve Tazminatlara İlişkin 160 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

Anılan 160 sayılı Tebliğin 3 üncü maddesinde "Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde de belirtildiği üzere, kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde kontrol işlemi yapılmayacaktır.
Sağlık ve teknik hizmetler sınıflarında yer alan personelin bitirdiği üst öğrenimin mesleki bir üst öğrenim olup olmadığı hususu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendi uyarınca alınan Yükseköğretim Kurulu kararlarına istinaden tespit edilecektir.
Örnek: Lise dengi mesleki sağlık öğrenimi görmüş olup, Sağlık Hizmetleri Sınıfında "hemşire" kadrosunda görev yapan ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine bağlı "Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı"ndan mezun olan bir personel, anılan programın Yükseköğretim Kurulu tarafından sağlık personeli önlisans programları statüsünde kabul edilmemesi nedeniyle, mesleki sağlık yüksek öğrenim görmüş olanlar için öngörülen zam ve tazminatlarından yararlandırılmayacaktır.
" denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; lisans eğitimi üzerine lisans ile elde edilen unvana atanan ve bunun üzerine 2 yıllık MYO bitirmek üst öğrenim olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığı düşünülmektedir.
Bu çerçevede, lisan eğitimi ile ekonomist kadrosunda çalışan kişinin 2 yıllık tarım teknikerliği bitirmesi halinde zam tazminat kararnamesinin 4 üncü maddesinin (e) bendi hükmünden faydalanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam