Memura, whatsapp üzerinden talimat verilebilir mi?

16/06/2016 10:51:00
Yazdır

Soru

Bir Kamu kurumunun taşra teşkilatında memur olarak çalışıyorum. Ankara'daki daire başkanı veya benzeri makamdaki birisi "whatsapp", "Tango" vb. gibi iletişim yollarıyla alt personeline emir verebilir mi?

Cevap

Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları 657 sayılı Kanunun 11. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir.

"Madde 11 -Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz."

657'nin bu maddesine göre memura yazılı talimat verilebileceği gibi sözlü talimat da verilebilir. Sözlü talimatta kanuna aykırılık bulunması halinde, durum amire bildirilir, amir emri yazılı olarak yenilerse o emrin yapılması icap eder.

Bu bağlamda düşünüldüğünde, sözlü talimat olabildiğine göre, whatssap veya Tango gibi mobil uygulamalar ile personele görev verilmesi mümkündür. Zaten bu mobil uygulamalar, mesajın karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığı veya ulaştı ise okunup okunmadığı gibi bilgileri de verebilmektedir.

Ancak, görevden alma, nakil gibi idari işlem tesislerinin yazılı veya kanun izin verdiği durumlarda elektronik tebligatla yapılması mümkündür. 7201 sayılı Tebligat Kanununda, 2011 yılında yapılan düzenlemeyle, elektronik tebligatın yasal alt yapısı düzenlenmiştir. 7201 sayılı Tebligat Kanunun 7/a maddesi şu şekildedir:

"Elektronik tebligat:
Madde 7/a - (Ek : 11/1/2011-6099/2 md.)
Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.
Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.
Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usül ve esaslar yönetmelikle belirlenir"

Bu maddeye göre, elektronik posta adreslerine veren kişilere elektronik tebligat yapılması mümkündür.

Bu soru 81,412 defa okundu. 19 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam