Ziraat Bankası hizmetlerine ilave kademe verilir mi?

13/10/2016 00:04:00
Yazdır

Soru


Sayın Yetkili, Devlet Memurları Kanununun 64. Maddesinde '' Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır. '' hükmü ile ilgili sorum olacaktı. Cevaplarsanız memnun olacağım.
Öncelikle biraz kendimi tanıtıyım. 2006 yılında İşleme bölümünden mezun oldum. 2007 yılında kısa dönem askerlik görevimi icra ettim. 2008-2010 yılları arasında 23 ay Ziraat Bankasında çalıştım. 29 Temmuz 2010 dan bu yana Aksaray Gümrük Müdürlüğünde VHKİ olarak çalışmaktayım. Ziraat Bankası ve bugüne kadar çalıştığım süre 8 yılı geçmekte olup, yukarıda belirttiğim kanun maddesinden, bağlı bulunduğum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, benim yararlanma imkanım olmadığı söylediler. Bu konu hakkında sizlerin de görüşünüzü almak istiyorum.

Saygılarımla

Cevap

4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında söz konusu Bankaların anonim şirket statüsünde olduğu, üçüncü fıkrasında Bankaların çalışma konuları ve amaçları, merkezleri, sermaye miktarları, hisseleri, genel kurulları, yönetim ve denetim organları, hesapları ve karlarının dağıtımı ile faaliyetlerine, devir, birleşme, fesih ve tasfiyelerine ilişkin diğer esasların, ana sözleşmelerinde gösterileceği, 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası teşkilatının, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte hiçbir hukuki merasime tabi olmaksızın anonim şirket olarak ticaret siciline re'sen tescil olunduğu, geçici birinci maddesinin birinci fıkrasında ise Bankaların ana sözleşmelerinin bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak ilk genel kurullarının onayı ile yürürlüğe gireceği hükme bağlanmıştır.
4603 sayılı Kanun'un 2'nci maddesinin dördüncü fıkrasında, "Bankaların bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte mevcut personeli hakkında aylık, özlük ve emeklilikleri yönünden tabi oldukları mevzuatın uygulanmasına devam olunur. Bunlardan uygun görülenler istekleri halinde, emeklilik statüleri devam etmek üzere özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılabilir. 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile ilgileri devam eden personelin özel hukuk hükümlerine göre çalışacakları süreler kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilir ve emeklilik işlemlerinde söz konusu Kanunun ek 48 inci maddesinin (b) fıkrası ile ek 68 inci maddesi hükümleri uygulanır. Bu kadro ve pozisyonlar emeklilik, istifa, ölüm ve sair nedenlerle boşaldıkları takdirde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Özel hukuk hükümlerine göre çalıştırılacak personelin sayısı, unvanı, ücret ve sair mali hakları bankaların genel kurullarınca tespit olunur. Genel kurullar, bu yetkilerini yönetim kurullarına devredebilir. Personel istihdamına ilişkin diğer hususlarda yönetim kurulları yetkilidir." ifadesine yer verilmek suretiyle Bankalarda personel istihdamın özel hukuk hükümleri çerçevesinde yürütüleceği ve bu konuda Bankaların ilgili organlarının yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 6111 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi ile değişik 64 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında "Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır."hükmü yer almaktadır.

6111 sayılı Kanunun 116 ıncı maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 36 ıncı maddesinin (C) bendinde "Bu maddenin yayımı tarihinden önceki son altı yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlardan bir kademe ilerlemesi uygulamasından yararlanmamış olanlar hakkında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla değiştirilen 64 üncü maddenin ikinci fıkrasının değişiklikten önceki hükmü uygulanır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla değiştirilen 64 üncü maddenin dördüncü fıkrasında yer alan sekiz yıllık süre, ilk sekiz yıllık dönem için, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki;
a) Son beş yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için üç yıl,
b) Son dört yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için dört yıl,
c) Son üç yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için beş yıl,
d) Son iki yıllık sicil notu ortalaması doksan ve daha yukarı olanlar için altı yıl,
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl,
olarak uygulanır."
denilmektedir.

Diğer taraftan; Anılan 6111 sayılı Kanunun yürürlük başlıklı 215 inci maddesi (j) bendinde yer alan "Bu Kanunun; ... j) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer." hükmü uyarınca 6111sayılı Kanunun 100 ve 116 maddeleri yani 657 sayılı Kanunun 64 üncü ve geçici 36 maddesinin hükümleri maddesinde yapılan değişiklik yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Anılan düzenleme ile 657 sayılı DMK 64 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası hükmü uyarınca ilave kademe ilerlemesinden faydalanabilmek için 8 yıl disiplin cezası almam hükmü getirilmiştir. Bu 8 yıllık hizmet süresinin başlanğıcı ise 6111 sayılı Kanunun 215 inci maddesinin yukarıda yer verilen hükmü uyarınca Kanunun yayım tarihi olan 100 ve116 maddelerin yürürlük tarihi olan 25/02/2011 tarihidir.

Yukarıda yer verilen 64 üncü maddesi ile 6111 sayılı Kanunun 116 ıncı maddesi ile 657 sayılı Kanuna eklenen geçici 36 ıncı maddesinin hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
1-6111 sayılı Kanunun yayımından sonra göreve başlayanlar 8 yıllarını doldurdukları tarihte söz konusu 64'üncü maddenin hükümlerine uymak suretiyle ilave ek kademe alabileceklerdir.

2-25/02/2011 tarihi itibariyle, son yıllık sicil notu ortalaması 90 ve üzeri olanlara maddenin değiştirilmeden önceki hali uygulanacaktır. (Geçici 36 madde hükmü)

3- 29 Temmuz 2010 tarihin gümrük Müsteşarlığına aday memur olarak atanmanız sebebiyle 2010 yılı sicilinizin doldurulmasının mümkün bulunmamaktadır.

4-6111 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanunda yer alan sicil sistemi yürürlükten kaldırılmıştır.

5-Ziaraat bankasında 2008-2010 tarihleri arasında özel hukuk hükümlerine tabi çalışmanızın 657 sayılı Kanunun 64 üncü maddesi hükmü çerçevesinde değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

6-8 yıllık süreniz 6111 sayılı Kanunun yürürlük 25/02/2011 tarihinden itibaren 8 yıllık süre 25/02/2019 tarihinde dolmaktadır.

Bu soru 6,511 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam