Ev hizmetlerinde çalışan eşin bulunduğu ile eş durumu tayini istenebilir mi?

02/12/2016 20:51:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben yaklaşık 5 yıldır bir bakanlığın İl Müdürlüğünde mühendis olarak çalışmaktayım. Eşim ise 01/10/2015 tarihinden itibaren başka bir ilde gerçek kişinin evinde 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalışmaktadır. Söz konusu işveren gerçek kişi tarafından her ay sigorta primi yatmaktadır. Sosyal güvenlik Kurumunun 01/04/2015 tarih ve 29313 sayılı resmi gazetede yayınlanan tebliğine göre 5510 sayılı Kanunu kapsamında 4/a sigortalıdır. Geçen ay Bakanlığımıza eş durumu tayin dilekçesi verdim. Bu kapsamda eşimin ev hizmetlerinde çalışmasının Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'in ''Aile Birliğine Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 14 üncü maddesinin (d) bendi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği noktasında bana yardımcı olabilir misiniz? Lütfen yardımcı olun bana. İyi Günler

Cevap

p>657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72. maddesine göre çıkarılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin "Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarda Göz önünde Bulundurulacak Hususlar" başlıklı 9. maddesinin birinci fıkrasında "Yer değiştirme suretiyle atanmalar, Devlet Memurlarının dengeli bir şekilde dağılımını sağlamak için öğrenimi, uzmanlığı, iş tecrübesi, mesleki bilgisi gibi özellikleri ile boş kadro durumu göz önünde bulundurularak kurumlarınca hazırlanan bir plan dahilinde yapılır." hükmü bulunmaktadır.

Aynı Yönetmeliğin "Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği" başlıklı 14. maddesinde "Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun; ..

d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere, .. atanması suretiyle yapılabilir.

Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da birinci fıkranın (e) bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir." denilmektedir.

Mezkur 14. maddesinin (d) bendinde hükmünden faydalanabilmek için;

-Kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalışıyor olmak,

-Talep edilen yerde son iki yıl içerisinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödenmiş olması,

-Talep sırasında şartları taşıdığını ve evlilik durumunu belgelendirmesi gerektirmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 1/4/2015 tarihinde yürürlüğe konulan ek 9. maddesinde "Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılara ilişkin hükümler uygulanır. Bunların bildirimi, işverenler tarafından örneği Kurumca hazırlanan belgeyle en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapılır..

Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak çalıştıranlarca 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının %2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenir. Bu şekilde çalışanların sigortalılık tescili, çalışan ve çalıştıran imzalarını da ihtiva eden ve en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar Kuruma verilmesi gereken örneği Kurumca hazırlanacak belgenin Kuruma verilmesi ile sağlanır. Sigortalılık başlangıcında bu belge üzerinde çalışma başlangıcına dair kayıtlı en eski tarih esas alınır. Bunlar hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamına girenler, adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın otuz katının %32,5 oranında prim ödeyebilir. Bunun %20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, %12,5'i genel sağlık sigortası primidir. Bu süre içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşer. Ödenen primler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır.

İkinci fıkra kapsamındakileri çalıştıranlar bu Kanun uygulamasında işveren sayılmaz.." hükmü, 1/4/2015 tarihli ve 29313 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ev Hizmetlerinde 5510 Sayılı Kanunun Ek 9 uncu Maddesi Kapsamında Sigortalı Çalıştırılması Hakkında Tebliğde; çalıştıran; 5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az süreyle sigortalı çalıştıran ve işveren sayılmayan gerçek kişi, ev hizmeti; ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından yapılabilecek temizlik, yemek yapma, çamaşır, ütü, alışveriş, bahçe işleri gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı veya özel bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerinin aile bireyleri dışındaki kişiler tarafından yapılması, işveren; 5510 sayılı Kanunun ek 9 uncu maddesi kapsamında ev hizmetlerinde ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla süreyle sigortalı çalıştıran gerçek kişi olarak tanımlanmıştır.

Buna göre konumuz açısından,

1-Ev hizmetlerinde ay içinde 10 günden az süreyle sigortalı çalıştıranlar işveren olarak değerlendirilmemektedir.

2-Ev hizmetlerinde ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olarak sigortalı çalıştıran gerçek kişiler işveren olarak tanımlanmıştır.

3-Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olan sigortalılar hakkında 5510 sayılı Kanunun 4/(a) hükmü uygulanmakta, prim ödemesi gerçekleştirilmektedir.

Sonuçta, aile birliği mazereti için belirlenmiş prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmesi şartıyla, ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olarak ev hizmetlerinde çalışmakta olan eşinizin bulunduğu ildeki bir kadroya atanmak için, Yönetmeliğin 14/d maddesine göre aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği talebinde bulunabileceğinizi düşünüyoruz.

Ev hizmetlerinde çalışanlara ilişkin incelemelerimiz:

http://www.memurlar.net/haber/507988/

http://www.memurlar.net/haber/527279/

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam