Geçici iş göremezlik ödeneği alan eşim için aile yardımı alabilir miyim?

12/11/2017 21:38:00
Yazdır

Soru

İyi günler, bir kamu kuruluşunda 657 sayılı devlet memurları kanununa göre (VHKİ) olarak görev yapmaktayım.

Eşim özel bir şirkette 4857 sayılı yasaya tabi işçi olarak çalışmakta iken 09.09.2017 tarihinde gebeliğin 37. haftasında rapor aldı (iş göremezlik ödeneği) doğum iznine ayrıldı 30.01.2018 tarihine kadar raporlu ve iş göremezlik ödeneği alacak bu durumda eşim iş göremezlik ödeneği alırken (doğumdan dolayı) aile (eş) yardımı alabilir miyim ?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202, 203, 204 ve 205. Maddeleri:

"Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi ve çocuklarından her biri için ödenir."

"Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklariyle birlikte ödenir. Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır."

"Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder."

Toparlarsak, kişiye eş için aile yardımının ödenebilmesi için personelin evli olması (Evliliğin, Türk Medeni Kanununa göre yapılmış olması gerekir.) ve eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmaması veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekir. Bu iki şartın bir arada olmaması durumunda eş için verilen aile yardımı ödenemez.

"Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kuruluşundan aylık almayan eş" ifadesinden malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile vazife malüllüğü halinde yapılan sürekli ödemeleri, emekli aylığını anlamak gerekir.

Analık sebebiyle rapor alınan dönem geçici iş göremezlik hallerinden biridir. Geçici iş göremezlik ödeneği sosyal güvenlik kuruluşlarından alınan aylık kapsamında sayılmayacaktır. Ayrıca, geçici süreli bir ödeme olduğundan ödeneğin aylık veya ücret olarak da değerlendirilemeyeceğini düşünüyoruz. Sonuçta eşiniz geçici iş göremezlik ödeneği alırken aile yardımı alabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam