Memurlar.Net

Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://sorucevap.memurlar.net/soru/3578/taseronum-kadroya-gectikten-sonra-askere-gitsem-dondugumde-gorevime-baslatilir-miyim.html
Yazdırılma Tarihi : 17 Nisan 2024 Çarşamba 02:09

Taşeronum, kadroya geçtikten sonra askere gitsem döndüğümde görevime başlatılır mıyım?

11/01/2018 15:31:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Sizle iletişime geçtiğim konu hakkında hiçbir yerden net bir cevap alamadığım için yazıyorum.

Taşeron yasası ile kadro hakkı kazanmış bir kişi askerliğini yapmamış ise kadroya geçtikten sonra askere gidip geldiğinde tekrar kurumda işine başlayabilir mi yoksa yine kurumun inisiyatifine mi kalıyor konu ? Kafamızı karıştıran konulardan birisi bu oluyor.

Cevap

375 sayılı KHKnın geçici 23. Maddesinin 4. ve 5. Fıkraları:

"Sürekli işçi kadrolarına geçirileceklerin kadroları, başka bir işleme gerek kalmaksızın geçiş işleminin yapıldığı tarih itibarıyla sürekli işçi unvanı ile ihdas edilmiş sayılır. İhdas edilen kadrolar ilgili idarelerce adedi, bütçe ve teşkilatı ile birimi/yerleşim yeri belirtilmek suretiyle geçiş işlemlerinin yapıldığı tarihten itibaren iki ay içinde Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığına bildirilir. Sözleşmeleri askıya almanlar ile askerde bulunanların kadroları hariç olmak üzere bu şekilde ihdas edilen sürekli işçi kadroları, herhangi bir sebeple boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez."

4857 sayılı İş Kanununun 31. Maddesi:

"Herhangi bir askeri ve kanuni ödev dolayısıyla işinden ayrılan işçiler bu ödevin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır. Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat öder."

Kadroya geçtikten sonra askerlik sebebiyle görevden ayrıldığınızda kadronuzun saklı tutulacağını, askerlik bitiminde iki ay içinde işe girmek için kurumunuza başvurmanız halinde eski görevinize dönebileceğinizi düşünüyoruz.

Kurumun işe başlatmak yerine tazminat ödemeyi tercih etmesinin yukarıya aldığımız KHK maddelerine uygun olmayacağını düşündüğümüzü de belirtelim.

BENZER SORULAR
30.07.2021Fazla mesai karşılığı biriken izinlerimi yurtdışında kullanabilir miyim?
15.05.2021İsteği dışında sendikaya üye yapılan personel, ne yapabilir?
04.11.2020Sağlık personelinin istifa yasağı üniversite sağlık personelini de kapsar mı?
17.08.2020Diploma denkliği olmayan mühendislik mezuniyetinin faydası var mı?
16.04.2020Bir kuruma naklen atandım. Covid-19 sürecinde, ailemle birlikte nasıl gideceğim?
27.02.2020Üniversitedeki öğrenci topluluğu üyeliğim atamaya engel olur mu?
05.02.2020Memurların, Kızılaya yaptığı bağış gelir vergisinden indirilebilir mi?
16.01.2020Devlet memurunun yeşil pasaport hakkından kardeşleri de yararlanabilir mi?
08.01.2020Kamu İç Denetçiliği sınavına başvuruda YÖKDİL kabul edilebilir mi?
17.11.2019Memur doğrudan bakana, bakan yardımcılarına eposta gönderebilir mi?