5 yıllık lisans mezunları kaçıncı derece/kademeden başlar?

12/01/2018 16:23:00
Yazdır

Soru

9 Şubat 2015 tarihinden itibaren Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Mebbis kayıtlarını incelediğimde 5 yıl süreli Atatürk Üniversitesi Sosyal Alanlar Eğitimi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği mezunu olmama rağmen derece/kademe bilgisinde 9/1'den göreve başlatıldığımı görmekteyim. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesinin ortak hükümler bölümünde yer alan, öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler ile ilgili tabloyu incelediğimde 5 Yıllık Yükseköğrenim mezunu olanların 9/2'den göreve başlatılması gerektiğini görmekteyim. Burda bir yanlışlık sözkonusu mu?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ortak Hükümler" başlıklı bölümün A bendinde yer alan tabloya göre 5 yıl süreli yükseköğrenimi bitirenlerin memuriyete giriş kademesi 9. derecenin 2. kademesidir.

Lisans derecesi alınan programın 5 yıl süreli olması gerekmektedir.

Hazırlık eğitiminin dahil edilmesi mevzuatta düzenlenmediğinden mümkün değildir.

Normal eğitim süresi 5 yıl olan bir lisans programını bitirdiğiniz halde 9/2 derecesinden başlatılmamış iseniz bir dilekçe ile idareye başvurmanız ile hata düzeltilecektir.

İdarenin dilekçeye rağmen hatasını düzeltmemesi halinde dilekçenizin reddedilmesinden itibaren 60 gün içerisinde, dilekçenize cevap verilmemesi halinde dilekçenizin üzerinden geçen 60 günü takip eden 60 gün içerisinde idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açarak mahkeme kararı ile uygulatma yoluna gidebilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam