Kurumum işçi olan eşimi kamu personeli kabul etmeyerek tayinimi yapmadı

12/05/2018 16:54:00
Yazdır

Soru

Mecburi hizmetini bitirmiş uzman doktorum. Eşim üniversitede sürekli işçi kadrosunda anestezi teknikeri. Sağlık bakanlığı atama yönetmeliğinin aşağıdaki maddesine göre 6-C grubunda bir ile tayin istedim. Ancak eşimin kamu personeli olmadığı gerekçesi ile eş durumu tayinim reddedildi. Bu durum haklı bir durum mudur? Haksız bir durumsa ne yapabilirim?

Cevap

Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 20. Maddesi:

"(2) Eşlerin farklı kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalışması halinde;

a) Varsa eşinin kurumuyla yapılan protokol hükümleri uygulanır.

b) Eşleri, mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri sınıflarından birinde görev yapanlar ile hakim, savcı veya Türk Silahlı Kuvvetlerinde subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya uzman er olarak görev yapan personelin eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır.

c) Yer değişikliği talebinde bulunan personelin eşinin görev yaptığı yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olması halinde eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır. Eşinin görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmaması, kadro veya mevzuatı açısından aile birliği mazeretine dayalı atanma imkanının olmaması halinde talebi değerlendirilir.

ç) Eşi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında kurulan üniversitelerde öğretim üyesi olanların ataması eşinin görev yaptığı yere yapılır."

Sağlık Bakanlığının yönetmeliğinde ve Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte kamu personeli tanımı bulunmuyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. Maddesi:

"Kamu hizmetleri; memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürülür."

657 sayılı Kanundan da yola çıkarak kamu kurumlarının sürekli işçi kadrolarında çalışan işçilerin de kamu hizmeti yürüten kamu personeli olduğunu düşünüyoruz.

Sorunuza göre eş durumu tayininizin gerçekleşebileceğini değerlendiriyoruz. Kurumunuza konunun tekrar değerlendirilmesi için başvurabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam