Memurum, masraflarımı kendim karşılayarak yurtdışında eğitim alabilir miyim?

16/08/2018 21:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba. Devlet hastanesinde diyetisyen olarak görev yapıyorum. Size sormak istediğim bir soru var. Önce dil eğitimi daha sonra doktora eğitimi almak için yurtdışına gitmeyi düşünüyorum. Ancak masraflarımı kendim karşılayacağım yani burslu öğrenci değilim. Genel sekreterlik; böyle bir durumda izin hakkımın olmadığını istifa etmem gerektiğini söylüyor. 3 yıllık memur olduğum için ücretsiz izin hakkım da yok. Memurun böyle bir durumda eğitim hakkı yok mu? Bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum. Çok teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78. Maddesi:

"Mesleklerine ait öğrenimini bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:

a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,

b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere,

İki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir.

Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir."

657 sayılı Kanunun 80. Maddesi:

"Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler dışında her yıl yurt dışına gönderilebilecek Devlet memurlarının kurumlar itibarıyla sayıları, Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenir."

Memurlar burslu ya da bütçe imkanlarıyla yurtdışına eğitime gidebilmektedir.

Ama memurların yurtdışında kendi imkanlarıyla yapmak istedikleri eğitim hususuna 657 sayılı Kanunun hiçbir maddesinde yer verilmemiş.

Bu nedenle memurların kendi imkanlarıyla yurdışına eğitim için gitmeleri mümkün değildir. Ayrıca bu şekilde gitmek isteyenler için 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi çerçevesinde aylıksız izin verilmesi de mümkün gözükmemektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam