1990 ila 2005 arasında hemşire olan istifa ettiğine, eski sürelerine ikramiye alır mı?

10/10/2018 12:54:00
Yazdır

Soru

Merhabalar 1971 doğumlu bayanım. emeklilik yaşım 47... 1990 yılında emekli sandığında hemşire olarak çalışmaya başladım.2005 yılında kendi isteğim ile istifa ettim. Şu anda 2014 ten beri ssk (4a) lı olarak 1261 günü doldurmak üzereyim.

2 Tane sorum olacak size :

1- SSK emekli maaşı hesaplanırken emekli sandığı primlerinden dolayı emekli maaşı normal asgari ücretliye göre fazla olurmu ?

2-Birde emekli sandığından çalışılan 14 senenin ikramiyesi talep edilebilir mi ? Şimdiden teşekkürler

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

Kısa bilgiler olarak;

2829 sayılı Hizmet bütünleşmesini sağlayan Kanun gereği hizmetlerin son 7 yıl içerisindeki ağırlığı hangi statüde geçmişse, o statünün tabi olduğu kanun kuralları hem emekli aylığı hem emekli yaşı açısından uygulanır.

Memurların farklı statülerde geçen hizmetleri olduğunda memurluk hizmetlerine emekli ikramiyesi alabilmesi için 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki kuralların bulunması gerekir. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olup da istifa ettiğinde 15 yıllık sigortalılık süresinin bulunması gerekir ki memurluk hizmet sürelerine aylık bağlandığında ikramiye alabilsin.

Memur iken işçiliğe geçenlerin memurluk hizmet kazançlarının bildirilmesi sistemi bulunur. Bu sistem Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerinin matrahı memurlu hizmetlerinin kazançları olur. Bu kazançlar işçi statüsünde aylık hesaplanırken dikkate alınır.

İşçi statüsünde ayık bağlanırken kazançların az veya yüksek olması bağlanacak aylıkları etkileyebilir.

Açıklamalarımız bağlamında sorularınızın cevaplarını şu şekilde değerlendirmekteyiz.

Soru 1- SSK emekli maaşı hesaplanırken emekli sandığı primlerinden dolayı emekli maaşı normal asgari ücretliye göre fazla olurmu ?

Cevap 1- Memurluk kazançlarınız işçilik kazançlarınızla birleştirilir ve aylık hesap edilir, Aylık tutarının tespiti bu aşamada mümkün olmaz. Ama en azından kazançlarınıza esas aylık matrahlarınız asgari ücret tutarından yüksek olacağını tahmin ettiğimizden artı bir durum olabileceğini değerlendirmekteyiz.

Soru 2-Birde emekli sandığından çalışılan 14 senenin ikramiyesi talep edilebilirmi

Cevap 2- 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başlamış olmanız ve bu tarihten sonra da istifanız olması hasebiyle memurluk sürenize emekli ikramiyesi alabilmenizin bir şartı bulunur. Bu şart şayet istifa ettiğinizde 15 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmuş iseniz, ister işçi, ister memur olarak aylık bağlanması durumunda memurluk hizmet sürelerinize emekli ikramiyesi alabileceğini, bu şartı taşımıyorsanız alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam