Polis memuruyum hakimliğe geçmek için istifa gerekir mi?

30/06/2019 18:03:00
Yazdır

Soru

Uzun süredir sitenizdeki soru cevap kısmını takip ediyorum.vermis olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederim.benim sorum şu yönde olacak .

Ben 2 yıllık polis memuruyum.2020 de yapılan kpss merkezi atama ile yerlesmem halinde süreç nasıl işliyor bekleme süresi oluyor mu. diger bir sorun şu anda hukuk okuyorum 1.siniftayim.4 yıl bittikten sonra hakim / savcı sınavına katılıp naklen atama yapılıyor mu yoksa istifa etmek mi gerekiyor.

Teşekkür ederim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 74. Maddesi:

"Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır."

2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 7. Maddesi:

"Adaylar, Devlet Memurları Kanunundaki Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dahil olup, hakimlik ve savcılığın sınıf ve derecelerine dahil değildirler ve haklarında, Devlet Memurları Kanununun bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanır."

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun ek 24. Maddesi:

"Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar. Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve asli memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, (...), kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını kanuni faizi ile birlikte, bu sürenin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı tazminat olarak ödemek zorundadırlar."

Konuyla ilgili son noktayı koyan Danıştay 2. Dairesi, polis memurunun 6 yıl beklemeden sınava dayalı geçiş yapabileceğine karar vermiştir.

Sonuçta sınavlarda başarılı olmanız halinde hakim adaylığına ve diğer memur kadrolarına istifa etmeksizin muvafakatle naklen geçebileceğinizi düşünüyoruz. İstifa etmediğinizden bekleme süresi de olmayacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam