Hangi engelli memurlar için emekli olurken yaş şartı aranmaz?

09/04/2020 13:49:00
Yazdır

Soru

14.08.2003 tarihinde %40 engelli raporum ile 5434 sayılı kanun uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde memur olarak göreve başladım, memurluk konusunda bilgim olmadığından ve yol gösteren de olmadığından vergi indiriminden faydalanmadım ..emeklilik şartlarım nelerdir, ne zaman emekliliği hak ederim ve emekli olmam durumunda maaş durumum ne olur öğrenmek istiyorum .

sevgiler saygılar.

Cevap

5434'e tabi engelli olarak göreve giren memur emekli olmak için nasıl bir yol izlemelidir? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

2008 yılı Ekim ayından önce memurluğa başlamış olanlar tüm hükümleri ile birlikte 5434 e tabi olurlar.

5434'e tabi olarak engelli mevzuatına uygun olarak göreve başlayanlar, yani engelli olarak ve engellilik oranlarının da en az % 40 olması kaydıyla memurluğa başladıklarında, bu durumdakiler 15 yıl hizmetlerini tamamladıklarında isterlerse emekli olabilirler ve emekli aylığı bağlanır.

15 yıl hizmet süresinin içerisine şayet varsa memurluktan önce geçen işçilik, esnaflık gibi süreler de dahil edilir.

Engellilikten dolayı emekli aylığı bağlanmasında herhangi bir yaş koşulu aranmaz.

Engellilikten dolayı emekli aylığı bağlanmasında önemli bir şart bulunur, bu şart da mutlaka emeklilik talebinde bulunulduğunda memur statüsünde görev yapılıyor olması durumudur.

Engellilikten dolayı emekli aylığı tutarının ve emekli ikramiyesi tutarının hesaplanmasında memurun hizmet süresi, tahsil durumu, görevi, derece, kademesi, ek göstergesi gibi unsurlar esas alınır.

Emekli aylığı ve emekli ikramiyesi tutarının hesaplanmasında vergi indirimi raporunun bir etkisi olmaz, bu rapor sadece memurun görevde iken vergi muafiyetini sağlar.

Kısa açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz;

1- Engelli emekliliği için nasıl bir yol izlemelisiniz?

Emeklilik için memur olarak görev yaptığınız Kuruma engellilikten dolayı emekli olma talebinizi yapmanız gerekir. Kurumunuz sizin göreve girerken almış olduğunuz sağlık kurulu raporunu Sosyal Güvenlik Kurumunuza göndermesi ve emekli olma talebinizi iletmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun vereceği cevabı beklemesi gerekir.

2- Engelli emeklilik şartlarınız ve emekliliğe hak kazanma tarihiniz;

Engelli emeklilik şartlarınız 15 yıl hizmetinizin tamamlanması gerekir. 15/08/2003 + 15 = 15/08/2018 olur. Bu durumunda 15 yıl hizmet şartını tamamlamış durumda oluyorsunuz. İsterseniz emeklilik müracaatınızı yapabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Bunun için 15 yıl hizmet sürenizin tam olması gerekir, bu durumu da Kurumunuzdan öğrenmenizi tavsiye edebiliriz.

3- Emekli maaşı ve emekli ikramiye tutarınız;

Emekli maaşınız ve emekli ikramiye tutarınız sizin görev unvanınız, tahsil durumunuz, derece kademeniz, ek göstergeniz gibi unsurlara göre değişkenlik gösterir. Yani emekli aylık ve emekli ikramiye tutarınızın hesaplanmasında 5434 sistemi uygulanır. Emekli aylık ve emekli ikramiyesi tutarınızı hesaplamanız için https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam