Koronavirüs sürecinde, migren hastalarına idari izin verilebilir mi?

06/05/2020 15:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba migren hastasıyım. Kamuda sözleşmeli personel olarak çalışıyorum, idari izin kullanabilir miyim, migren kronik rahatsızlık olarak sayılabilir mi?

Cevap

Koronavirüs salgını kapsamında kronik hastalığı olan kamu personeli 16 Mart tarihinden bu yana idari izinli sayılmaktadır. İdari iznin ne zaman sona ereceği konusunda ise henüz kesin bir tarih bulunmamaktadır. 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre idari iznin mutlak anlamda kullandırılma zorunluluğu bulunmamakta olup, idari izinli sayılanlardan hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorundadır.

İdari izne konu olan kronik hastalıklar süreğen en karakterli, uzun ve yavaş seyirli, bireyin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, tedavisi ileri uzmanlık gerektiren, komplikasyonları ölümcül seyredilebilen veya sakatlığa yol açabilen, izleme ve tedavileri yüksek maliyetli hastalıklardır.

Bir hastalığın kronik olup olmadığının teşhisi hekimler tarafından yapılabilir. Her hastalığın bir şekilde kronik hale gelme ihtimali vardır. Tıp çevrelerine göre migren genel olarak klinik bir tanı olup, hasta yakınmalarına bağlı olarak nöroloji uzmanı tarafından herhangi bir ileri tetkik yapılmasına gerek olmadan hastalık tanısı konulabilmektedir. Ağrının tekrarlanma sıklığı, süresi, şiddeti hastalık için belirleyici kriterler arasındadır.

Ancak kronik hastalık sebebiyle idari izin talepleri değerlendirilirken sadece personelin beyanı veya ibraz ettiği rapora göre hareket edilmesi suistimallere yol açabilecek olup, bu konuda ilgili kurumlarca belirlenen hastalıkların esas alınması uygun olacaktır. Bu bakımdan kronik hastalıkların neler olduğu konusunda Sağlık Uygulama Tebliği ekinde yer alan listenin (EK-1/A) esas alınmasının en doğru yöntem olduğunu değerlendirmekteyiz. Daha önce sitemizde haber yaptığımız söz konusu listede migrene yer verilmemiştir.

Sonuç olarak, Sağlık Uygulama Tebliğinde kronik hastalıklar arasında migrenin yer almaması sebebiyle bu rahatsızlığa bağlı olarak idari izin verilemeyeceğini değerlendiriyoruz. Ancak bu konuda yetkinin görev yaptığınız kuruma ait olduğunu da belirtmek isteriz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam