Memurlar.Net

Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://sorucevap.memurlar.net/soru/4135/
Yazdırılma Tarihi : 18 Nisan 2024 Perşembe 11:50

5434'e tabi memur göreve başladıktan sonra engelli olursa nasıl emekli olabilir?

02/02/2021 10:51:00
Yazdır

Soru

Ben sağlıklı bir şekilde hemşire olarak 16 yıl önce işe başladım. Daha sonra kas hastalığım ortaya çıktı. Şuan %53 engelli raporum var. Ama engelli kadrosunda değilim. Şuan ki şartlarda nasıl emekli olabilirim? Emekli olursam maaş durumum ne olur?

Cevap

Kısa bilgiler olarak;

Memurluğa başlamadan önce malul sayılmayı gerektirir rahatsızlığı olanlar malullük nedeniyle emekli olamazlar. Bu durum hem 5434 e hem de 5510 a tabi memurlar için geçerlidir.

Memurluğa başladıktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklarına istinaden 2 şekilde emeklilik olma durumları bulunur.

Birincisi malullük nedeniyle emeklilik, ikincisi de engellilik nedeniyle emekliliktir.

Malullük nedeniyle emeklilik (2004 yılında memur olmanız nedeniyle 5434 hükümleri uygulanır.)

Memurların sağlık kurulu raporu almaları için ister kendileri ister Kurumları tarafından yönlendirilmek suretiyle tam teşekküllü Devlet hastanelerinden sağlık kurulu raporu alabilirler. Bu sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde şayet malul olduğuna karar verildiğinde memur malul sayılır.

Malul sayılan memuru Kurumu malulen emekliye sevk işlemini yapar ve emeklilik belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderir. Memurun da en az 10 hizmet yılı varsa (sigortalı süreler, memurluk süreleri, esnaflık süreleri, borçlanılan süreler vb. dahil) Sosyal Güvenlik Kurumu bu memura malullük aylığını bağlar.

Ancak, bu rahatsızlığın kesinlikle göreve girmeden önce olmaması gerekir, var ise malullük aylığı bağlanması işlemi yapılmaz.

Engellilik nedeniyle emeklilik (5510 sayılı Kanunla getirilmiş olan yeni düzenleme çerçevesinde değerlendirmekteyiz)

5434 sayılı Kanunda bulunmayan ve ilk defa 5510 sayılı Kanunla getirilmiş olan bir uygulamada, göreve başladıktan sonra çalışma gücü kaybı ortaya çıkan memurlara yönelik olmaktadır. Bu durum malullük nedeniyle emeklilik değildir.

5434 e tabi memurlardan göreve başladıktan sonra haklarında düzenlenen sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde memurun çalışma gücü kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verildiğinde memurun en az 5760 gün (16 yıl)

- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verildiğinde de memurun en az 6480 gün (18 yıl)

Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri bulunan çalışmalarının olması halinde bu memura yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Yani malullük aylığı olmayıp, engelliliklerinden dolayı yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

Göreve başladıktan sonra ortaya çıkan bir rahatsızlık olması ve bu durumunda malullük kapsamına girdiğinin SGK Sağlık Kurulu kararıyla onaylanması halinde hizmet süreniz de 10 yıldan fazla olduğundan malullük aylığı bağlanabileceğini değerlendirmekteyiz.

Şayet durumunuz yani engellilik durumunuz malullük kapsamına girmezse engellilik oranınız olan % 53 oranının yine SGK Sağlık Kurulunca onaylanması halinde, sigortalı çalışmalarınız dahil 5760 gün ( 16 yıl) hizmetinizin tamamlamanız yeterli olup, bu oran ve hizmet sürenize göre, görevde iken müracaatınız halinde engellilikten dolayı emekli aylığı bağlanması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Sonuç bağlamında, belirttiğiniz hizmet süresi ve çalışma gücü kaybı oranınız aylık bağlanması için yeterli olduğunu düşünmekteyiz, bunun için istemeniz halinde Kurumunuz aracılığı ile SGK ya müracaat yapıp sonucunu beklemenizi tavsiye edebiliriz.

Ayrıca ,Derece, kademeniz, tahsiliniz vb. gibi bilgiler olmadığından aylık ve ikramiye tutarları için hesaplamanızı https://www.memurlar.net/hesaplama/emekli-maas/ adresimizden yapabilirsiniz.

Not olarak; Sitemize de zaman zaman yapılan müracaatlarda 5510 a tabi memurların aylık ve emekli ikramiye tutarları istenilmektedir. 5510 a tabi memurlar için sitemizde hesaplama yapılması mümkün olmamaktadır. Zira, 5510 a tabi memurların yaşlılık aylığı, engellilikten dolayı yaşlılık aylığı, malullük aylığı gibi yapılacak hesaplamalarda memurun tüm çalışma hayatı süresince SGK prime esas kazançları, ortalama aylık kazançları, güncelleme katsayısı vb. gibi bilinmesi gereken verilere ihtiyaç olmakta, bunun ise tarafımızca veya ziyaretçilerimizce bilinmesi mümkün olmadığından (özellikle prime esas kazançları) bu konularda bir hesaplama yapmamız da mümkün olmamaktadır. Ancak, emekli ikramiye tutarları yukarıda belirttiğimiz adresimizden yapılabilir, çünkü hem 5434 e tabi memurlar için hem de 5510 a tabi memurlar için emekli ikramiyesi hesaplanmasında hiçbir farklılık bulunmaz.

BENZER SORULAR
02.02.20215434'e tabi memur göreve başladıktan sonra engelli olursa nasıl emekli olabilir?
22.12.2020Yurt dışında geçen süreler ve engelli emekliliği
28.11.2020Engelli memur, 2 yıl hapis cezası alırsa, 15 yıl ile emekli olma hakkını kaybeder mi?
31.10.2020Engelli heyet raporu alan vergi indirimi ve emeklilik için ne yapmalı?
14.04.2020Doğuştan engelli memur, ne zaman emekli olur?
09.04.2020Hangi engelli memurlar için emekli olurken yaş şartı aranmaz?
14.03.2020Göreve girişteki engellilik oranının değişmesi engelli emekliliğine engel midir?
26.02.2020Memurluğa başladıktan sonra, % 48 doğuştan engelli olduğu tespit edilen memur nasıl emekli olur?
14.02.20201 yıl süreli alınan engelli raporu, memuru emekli eder mi?
18.01.20202004 sigorta girişli, 2011 yılında memur olan % 45 engelli memur nasıl emekli olabilir?