Memura, savunma alınmadan 'Uyarma' cezası verilebilir mi?

23/05/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

06/12/2004 tarihinde ilçe müftümüz için yürütülen soruşturmada tanık olarak ifadem alınmasına rağmen "hakkınızda düzenlenen soruşturma raporuna istinaden" denilerek uyarma cezası verildi. Tanık olarak ifade verdiğim bir soruşturmadan dolayı sanıkmış gibi ceza aldığımı belirterek valilik makamına itirazda bulundum. İtirazıma verilen cevapta itirazımızın il idare kurulunca yöntem ve yasalara uygun olduğu kabule şayan görülmeyerek cezamın aynen onandığı belirtilmiştir. Kanaatimi göre bu ceza usulen tamamen yanlış zira sanık olarak ifadem alınmadığı halde soruşturma ilgi tutularak ceza verildi re'sen verilmiş olsa idi savunmamın alınması yeterli olabilirdi ancak belirttiğim gibi ceza soruşturma ilgi tutularak verildi. Buna karşı nasıl bir yol izleye bilirim idari yargı başvurma süresi bu ayın sonunda bitmekte idari yargıya başvura bilir miyim başvura bilirsem nasıl başvura bilirim (usul yönünden mi iptal olarak mı).

Cevap

Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller 57 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde sayılmıştır.

Anılan madde de disiplin cezaları uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olarak belirtilmiştir.

Söz konusu madde de disiplin cezası gerektiren fiil ve halleri, müteakip maddede ise cezalara ilişkin genel düzenlemelere yer verilmiştir. 126 madde de ise sayılan cezaları vermeye yetkili kurul ve amirler belirtilmiştir. 127 inci maddesinde ise memurlar tarafında işlenilen fiil ve hallerin üzerinden ne kadar süre geçmiş olması halinde ceza verilip verilemeyeceğine ilişkin zaman aşımına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Kısaca 657 sayılı Kanunda disiplin cezası verilmesi belirli usul ve esasa bağlanmıştır.

Bu esasların biri de savunma hakkı olup, mezkur Kanunun130 uncu maddesinde "Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır."
olarak belirtilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 135'inci maddesinde "Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz varsa bir üst disiplin amirine yoksa disiplin kurullarına yapılabilir. Aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve Devlet memurluğundan çıkarma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir" hükmü, İtiraz Süresi ve Yapılacak İşlemi düzenleyen 136'ncı maddesinde ise; "Disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezalarına karşı yapılacak itirazlarda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren 7 gündür. .." hükmüne yer verilmiştir.

135'inci maddede aylıktan kesme cezası disiplin amirleri ve disiplin kurullarına itiraz kapsamında düzenlenmemiş olmakla birlikte 136'ncı maddede itiraz süresi ve yapılacak işlem başlığı altında disiplin amirleri ve disiplin kurullarınca verilen disiplin cezalarına karşı itirazdan söz edilmektedir. "İtiraz edilmeyen kararlar ile itiraz üzerine verilen kararlar kesin olup, bu kararlar aleyhine idari yargı yoluna başvurulamaz." ifadesinden de uyarma ve kınama cezalarını anlamak gerekir. Çünkü uyarma ve kınama cezaları için yargı yolu kapalıdır.

Ancak, idari yargı şekil açısından uyarma ve kınama cezalarına bakmaktadır. İşlemiş olduğunuz ve disiplin cezası gerektiren fiil ve hal için soruşturma açılıp şekil şartı olan savunma alınmamış olması karşısında şekil noksanlığı sebebiyle yargı yoluna başvurmanızın mümkün olduğu değerlendirmekteyiz.

Bu soru 70,580 defa okundu. 14 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam