Yurt Dışına Gidemeyenler Haklarını Dava Yoluyla Aramalıdır

15/06/2005 16:20:00
Yazdır

Soru

Ben AB tarafından verilen Jean Monnet bursu kazandım, ... Gıda Mühendisi olarak çalışmaktayım. Bursum 2005-06 yılları arasıda geçerli olacak. Ekim 2005 ayında İngiltere'de okula başlayacaktım. Benim burs başvurusu yaptığım tarihte 2 yıl çalışmış olmak ve IELTS sınavından 6.5 almış olmak gerekiyordu ve ben bu şartları sağlıyordum. Kabul mektubu ve ilgili her türlü işlemim tamamdı. Tam bugün "olur almak" için müracaat edecekken birde baktım ki yönetmelik değişmiş ve kurumunda 3 yıl çalışmış olmak ve IELTS sınavından 7.5 almak şartı gelmiş. Şimdi bu durumda ben nasıl yurt dışına gideceğim. Maaşımın %60 ını almaktan vazgeçtim ücretsiz izinli olarak da gidemem mi?

Cevap

Bilindiği üzere, 21.1.1974 tarih ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış "Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik" 1.2.1974 tarih ve 14786 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Anılan Yönetmelik 13/4/2005 tarihli ve 2005/8831 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilmiştir. Söz konusu değişiklik 14.06.2005 tarih ve 2585 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Yönetmelikte yapılan değişiklikler için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.
http://www.memurlar.net/haber/23262/
http://www.memurlar.net/haber/23307/

Şahsen özel burs sağlayarak aylıksız izin verileceklere ilişkin olarak Ek 1 inci Madde
"Şahsen özel burs, memurun şahsi girişimleri sonucunda;
a) Yükseköğretim Kurulunca yabancı memleketlerin uygun görülen üniversite, yüksekokul, enstitü, eğitim merkezleri ve diğer öğretim kuruluşlarından veya Başbakanlıkça uygun görülen yurt dışındaki dernek, vakıf veya meslek teşekkülü niteliğindeki kuruluşlardan,
b) Uluslararası resmi kuruluşlardan,
bu Yönetmeliğin amacına göre temin ettiği burslardır.
Şahsen özel burs sağlayan memurlara iki yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Gerekirse bu süre bir katına kadar artırılabilir.
Şahsen özel burs sağlayan memurlara, burs verilme konusuyla ilgili dalda dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olması kaydıyla, bu Yönetmeliğin 6, 8, 10, 11, 18, 19, 21 ve 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır." denilmektedir. Bu nedenle, belirtilen madde de aranılan şartları taşıyan memurlara ancak aylıksız izin verilebilmektedir.

Söz konusu değişiklikte 14 Haziran 2005 tarihinden önce mer'i olan mevzuat uyarınca işlemleri tamamlanan veya tamamlanmak üzere olan kişilerin korunması yönünde bir geçici madde hükmü konulmamıştır. Bu çok büyük bir eksikliktir. Bu nedenle değişikliğin 14 .06.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi sebebiyle yönetmekte aranılan şartları taşımanlar yurt dışına gönderilmeyecektir. Bu gibilerin haklarını yargı yolu ile aramalarını tavsiye ederiz.

Burada şu hususu vurgulamak istiyoruz: Mağdur olanların idari yargıda dava açabilmesi için önce idarelerine başvurmaları ve idarenin bu başvuruyu reddetmesi gerekmektedir. Reddedilen bu başvurunun iptali amacıyla da idari yargıda dava açılmalıdır.

60 gün içinde idarelerine başvurarak olumsuz cevap almayanlar ve bu olumsuz cevaptan sonra dava açmayanlar 13/06/2005 tarihi itibariyle elde etmiş oldukları hakları zamanaşımından kaybedeceklerdir.

Bir diğer hususta şudur: Sendika üyesi olanlar sendikaları aracılığı ile de ilgili yönetmelik hükümlerinin iptali için dava açabilirler.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam