Araştırma görevlisi yabancı dil öğrenmek için yurtdışına gidebilir mi?

30/07/2005 00:39:00
Yazdır

Soru

iyi günler
Ben Selçuk üniversitesinde 3 yıldır araştırma görevlisiyim. Yüksek lisansımı bitirdim ve ağustos ayı için yurt dışında tamamen kendi imkanlarımla 9 aylık özel bir dil okulu ayarladım. Ancak gidebilmem için bana istifa etmekten başka çaremin olmadığı söylendi. Devlet memurlarının yurt dışına gönderilebildiğini biliyorum. Bu bizim için de geçerlimi? Yani hem 2547 hem de 657'ye tabii olduğumuzdan ayni koşullara sahip miyiz? Benim istediğim kadromu kaybetmemek için sadece 9 aylık aylıksız izin alabilmek buna hakkım var mı? Yoksa tek şansım istifa etmek mi? Sorumu cevaplarsanız ve yol gösterebilirseniz sevinirim.

Özet: Yurt dışında kendi imkanları ile 9 aylık özel bir dil okulu ayarlayan 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunun tabii olarak çalışan araştırma görevlisi izin verilmesi hususu

Cevap

2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunun uygulanacak diğer kanun hükümleri başlıklı 20 nci maddesinde "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.

Mesleklerine ait öğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilmelerine ilişkin olarak hükümlere 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 78, 79 ve 80 inci maddelerinde yer verilmiş bulunmaktadır. Anılan maddelerde aşağıda belirtilen hükümler yer almaktadır.

"Madde 78- Mesleklerine ait öğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:
a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,
b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere,
iki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir.
Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir."

"Madde 79- 78 inci maddede yazılı olanlar kadrolarında bırakılırlar. Kadro karşılığı sözleşme ile istihdam edilenlerin sözleşmeleri devam eder ve (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % 60'ını kurumlarından alırlar. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. İzin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenlerin bu süreleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
Kurumlarınca gönderilenlere, gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurtdışı aylığının 2/3'ü ödenir. Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler ile Bakanlar Kurulunca kurumlar itibarıyla belirlenen kontenjan dışında gönderilenler hariç olmak üzere, burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir.
Bu suretle yapılacak fark ödeme, her türlü vergiden müstesnadır.
Sürelerinin bitiminde görevlerine başlamayanlar çekilmiş sayılırlar. Bu suretle çekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak üzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan bütün masrafları iki kat olarak ödemeye mecburdurlar.

Görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan çıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı iki kat olarak ödemek zorundadırlar."

"Madde 80- Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler dışında her yıl yurt dışına gönderilebilecek Devlet memurlarının kurumlar itibarıyla sayıları, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.
78 ve 79 uncu maddelerde yazılı olanların ayırma ve seçilme usul ve şartları, çalışmalarının nasıl izleyip denetleneceği, haklarındaki disiplin kovuşturmasının ne suretle yapılacağı ve geri çağrılmalarını gerektirecek haller, bu Kanunun 2 nci maddesi gereğince bir yönetmelikle düzenlenir.
MİT mensupları hakkında yukarıdaki esaslar, Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla belirtilir."

Diğer taraftan, mezkur Kanunu 108 inci maddesinin 2 nci fıkrasında "Devlet memurlarına on hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz."

Yukarıda yer verilne maddelerden görüleceği üzere;

1- Hiçbir maddede memura yurtiçinde veya yurtdışında dil öğrenmek maksadı ile izin verilebileceğini belirten bir düzenleme bulunmamaktadır.

2- Devlet memuruna belirli hallerde aylıksız izin verilebilmektedir. Konuyla direkt olmasa da dolaylı olarak ilgili olan madde 657'nin aylıksız izni düzenleyen 1082inci maddesi 2. fıkrasıdır. Bu madde 10 yıl hizmet şartı aramaktadır.

3- Hakkınızda, 2914 sayılı Kanunun 20. maddesi hükmü uyarınca 657'nin aylıksız izinlere ilişkin hükmü uygulanabilir. Ama bu halde 10 yıllık hizmetini bulunmalıdır. Bu fıkraya göre verilebilecek izin süresi 6 aydır. Bu aylıksız izin süresinde ne yapacağınızı belirlemek sizin taktirinizdedir. (Ancak aylıksız izin de iken dahi memurlara yasak olan işleri yapamazsınız)

Bu soru 13,729 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam