Memur, şantiye'de yatmaya zorlanabilir mi?

08/11/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

merhaba ben DSİ de teknik eleman sınıfında harita teknikeri olarak çalışan bir memurum size sorum şu ben bir baraj şantiyesinde kontrol olarak
çalışıyorum. Amirlerim şantiyede yatılı olarak kalacaksın diyor yani pazartesi şantiyeye gidiyorum ve cuma gününe kadar şantiyede yatılı olarak kalıyorum. birde hafta sonları da şantiyede kalıyorum. fakat diğer teknik elemanların hiç biri yatılı olarak kalmıyorlar ama bana yatılı olarak kalacaksın diye diretiyorlar. Beni şantiyede yatılı olarak çalıştıra bilirler mi? Hafta sonu çalışmalarında da ne gibi bir yol izlemem gerekir yardımcı olursanız sevinirim . saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanunun çalışma saatleri başlıklı 99 uncu maddesinde "Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir.
Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.
Ancak özel kanunlarla yahut bu Kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.
Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir."
ve günlük çalışma saatlerinin tespiti başlıklı 100 üncü maddesinde "Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur." ayrıca günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışma saat ve usulünün tespiti başlıklı 101 inci maddesinde "Günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan Devlet memurlarının çalışma saat ve şekilleri, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının muvafakatı alındıktan sonra kurumlarınca düzenlenir." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere Devlet memurlarının çalışma süresi haftalık 40 saat olup, cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenmelidir. Farklı çalışma saati belirlemek için Özel kanunlarda ve ya bu Kanunda özel hüküm bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Kanunun 99 ve 100 üncü maddeleri hükümleri uyarınca merkezde çalışma saatlerini düzenlemek üzere 29/03/1979 tarih ve 7/17332 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 31/03/1979 tarih ve 16595 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bilahare konuya ilişkin olarak 18/03/1981 tarih ve 8/2557 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 17/04/1981 tarih ve 17313(Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu çerçevede 40 saati geçmemek üzere günün 24 saati çalışmayı gerektiren işlerde farklı çalışma saati de belirlenmesi 657 sayılı Kanunun 101 inci maddesi hükmü çerçevesinde mümkündür.

Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun 178 inci maddesinde hangi hallerde fazla çalışma yaptırılabileceği düzenlenmiştir. Konuya ilişkin haber için bakınız. ,

657 sayılı Kanunun ek 20 maddesinde "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır.
Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir.
Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilirler."
hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, belirtilen mevzuat çerçevesinde devlet memuru görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde ikamet etmek hususunda sınırlama getirilebilir. Kişi şantiyede yatılı kalma hususunda zorlanamaz. Memur yer verilen mevzuat çerçevesinde belirtilen çalışma saatlerine riayet etmek suretiyle şantiyede yatılı kalması mecbur değildir.

Hafta sonu göreve gelme hususunda ise fazla çalışmaya ve günün 24 saati devamlılık arz eden iş olması ve belirtilen mevzuat çerçevesinde düzenleme yapılması halinde bu çerçevede cumartesi veya pazar göreve gelmeniz mümkündür.

Ayrıca, amirler 657 sayılı Kanunun amir durumda olan devlet memurlarının görev ve sorumlulukları başlıklı 10 uncu maddesinde yer alan "Devlet memurları amiri oldukları kuruluş ve hizmet birimlerinde kanun, tüzük ve yönetmeliklerle belirlenen görevleri zamanında ve eksiksiz olarak yapmaktan ve yaptırmaktan, maiyetindeki memurlarını yetiştirmekten, hal ve hareketlerini takip ve kontrol etmekten görevli ve sorumludurlar.
Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz."
hüküm çerçevesinde faaliyette bulunmaları gerekmektedir. Bu hükme aykırı hareket eden amirler hakkında müracaat ve şikayet hakkı ile birlikte hukuka aykırı işlemlerine ilişkin idari yargı yoluna başvurmanızda mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam