Sicile, olumsuz değerlendirme yazan amir hakkında neler yapılabilir?

06/03/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Sicil raporlarının şahsiyet değerlendirmesi bölümünde yazılanlar hususlara ilişkin nasıl bir yol izlenmelidir

Cevap

Ülkemiz kamu çalışanlarının ikinci adresi durumuna gelen siteniz, gerek memurlar ve gerekse kamuouyunun önemli bir ihtiyacını giderdiği sebebiyle sizleri kutluyor, 27 yıllık memuriyetinin son 15 yılını sendikal faaliyet içinde geçirmiş yeni emekli bir kamu çalışanı olarak, birikimlerimizi ve bu doğrultuda kazanımlarımızı sizlerle paylaşmak gerektiği inancıyla, memurların sicil notları hakkında yayınladığınız yazıya ekleme yapmak, katkı sunmak isitiyorum.

Bilgi Edinma Hakkı Yasası'nın yürürlüğe girmesi sonucu bazı memur arkadaşlarımız sadece sicil notlarını istemiş oldukları nedeniyle idareler sicil notlarını göndermektedirler.

Oysa sicil raporları iki bölümden oluşmaktadır: Sicil amirinin rakamla not olarak yadığı bölüm ile kanaatini yazı ile belirttiği "şahsiyet değerlendirmesi" bölümü.

Memurların olumlu sicil almış sayılabilmeleri not olarak verilen sicil notunun 60 ve üzeri olmasına bağlıdır, bu durumda memur başarılı sayılır kademe/derece ilerlemesi yapılır.Memur arkadaşlar Bilgi Edinme Hakkı Yasasından yararlanarak, belirttikleri yıllara ait sicil raporlarının onaylı suretlerini istemek suretiyle sicil raporlarını edinmelidirler.

Çok memurun dikkate almadığı ancak yükselmesine ölçü olacak skala durumundaki şahsiyet değerlendirmesi bölümünde yazılanlar ise günümüze kadar sorgulanamamıştı. Sicil amirlerinin memurları hakkında doldurdukları sicil raporunun "Şahsiyet Değerlendirmesi" bölümünde, adli ve idari bir işlem konusu olduğu halde bu doğrultuda bir işleme dayanmadan, somut bilgi ve kanıta dayalı olmadan yazdıkları, memurlar hakkında suçlamalarda bulunulması, iftira, hakaret ve aşağılamalarda bulunmaları halinde, buna maruz kalan memur edindiği Sicil raporunu ek yaparak, sicil amirinin doldurduğu sicil raporunda kasıtlı olarak asılsız beyanlarda bulunmuş ise (iftira, hakaret, aşağılama vs.var ise) belirtilerek (sicil amirlerinden hangisi yazmışsa onun hakkında, ikisi birden yazmışsa ikisinin hakkında) bulunulan yer Cumhuriyet Başsavcılığı'na "İftira atmak, hakaret etmek, asılsız belge tanzim etmek, görevini kötüye kullanmak" suçlamalarıyla Suç Duyurusunda bulunulacak.) Cumhuriyet Başsavcılığı doğrudan soruşturma başlatabileceği gibi, memuriyette geçen olay olarak değerlendirerek şikayet dilekçesini yerin mülki amirliğine göndererek, 4483 sayılı Kanun gereği Ön İnceleme Yaptırılıp Soruşturma İzni Verilmesi/Verilmemesi'ni isteyebilir.

Yapılan Ön İnceleme sonucu haklarında şikayetci olduğumuz kişi/kişiler hakkında disiplin yönünden soruşturma açılıp, adli takibatın başlatılması için Soruşturma İzni Verilerek şikayet olunanlar hakkında adli takibatın yapılması için o yer Cumhuriyet Başsavcılığı'na dosya gönderilir. Ya da Soruşturma İzni Verilmemesi Kararı verilerek, şikayet olunan kişilerin yargılanmalarına izin verilmez. Ancak bu durumda Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itirazda bulunularak Mülki Amirlikçe verilen Soruşturma İzni Verilmemesi kararının kaldırılması istenebilir. Bölge idare mahkemesi talebi haklı bulursa kararı bozup, şikayet olunanların yargılanmasına karar verebilir ve dosya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilir. Böylece şikayetcisi olduğumuz kişiler hakkında kamu davası başlatmış oluruz.

Bu sürece kadar hiçbir harç ve ödeme yapılmamaktadır. Başlanan yargılama sürecinde avukatla temsil edilebileceğimiz gibi bizzat kendimiz de takip edebiliriz. Açılan kamu davasının yanısıra hakkımızda olumsuz sicil veren veya asılsız kanaat bildidren sicil amirleri hakkında Hukuk Mahkemesi nezdinde "Tazminat Davası" açabiliriz. Ancak bu süreçte dava açma harçlarını ve talep ettiğimiz tazminat oranına göre tazminat harcını yatırmamız gerekecektir.

Haberi yazan: ykbinerbay

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam