Uzman doktor, aylıksız izinde iken başka bir ilde muayenehane açabilir mi?

26/03/2007 10:20:00
Yazdır

Soru

Bir kamu kuruluşunda Uzman hekim olarak çalışmakta iken Aylıksız izne ayrıldım. Bu süre içinde başka bir ilde muayenehane açmak istiyorum yasal olarak mümkün mü?
Bu olmaz ise özel bir hastanede çalışabilir miyim? İlginize teşekkür eder bu güzel sitenizden dolayı başarılarınızın devamını temenni ederim.

Cevap

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 28 inci maddesinde memuriyet sıfatı ile birlikte yapabilecekleri gelir sağlayıcı faaliyetler belirtilmiştir. Anılan madde de özel kanunlarda yer alan hükümlerin saklı olduğu hükmü yer almaktadır.

31.12.1980 tarih ve 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun'un 4 ncü maddesinde "1 inci madde kapsamına giren personelden; il sağlık müdürlüğü ve başhekimlik görevini yürütenler hariç olmak üzere özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar istedikleri takdirde, 1 inci maddede öngörülen tazminat hakkından yararlanmamak şartı ile serbest olarak çalışabilirler. Bunlara iş güçlüğü, iş riski ve teminindeki güçlük zamları veya bu mahiyetteki zamlar ödenmez." denilmektedir.

Anılan Kanunun kapsamını düzenleyen mülga 29.6.1978 tarih ve 2162 sayılı Kanunun birinci maddesinde, genel ve katma bütçeli kurumlarda, il özel idareleri ve belediyelerde ve bunların kurdukları döner sermayeli kuruluşlarda, kanunla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında, Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Teşekküllerinde, Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumunda çalışan sözleşmeli, geçici ve sürekli işçi statüsündeki personel hakkında bu Kanun hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiş bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde; mülga 2162 sayılı Kanunun 1 inci maddesi kapsamında yer alan uzman doktorlar mesai saatleri dışında mesleklerini serbest olarak icra etmek üzere muayenehane açmalarında bir sakınca bulunmadığı muhakkaktır. Ancak ilgililer bir hizmet akdine dayalı olarak özel bir hastanede çalışmaları ise mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun değişik maddeleri ve maddelerin değişik fıkraları uyarınca değişik sebeplere istinaden devlet memurlarına aylıksız izin verilmektedir. Yani kişiye eşi yurt dışına görevlendirilen ve eşinin yanına gitmek üzere aylıksız izin verilen memurun bu maksat dışında kullanması mevzuata uygun bulunmamaktadır. Ancak 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin 2 inci fıkrası uyarınca sebebe bağlı olmaksızın verilen aylıksız izinde doktorların başka bir ilde mesleklerini serbest olarak icra etmek üzere muayenehane açmalarına yasal bir mani hal bulunmamaktadır.

Bu hususlara ilişkin olarak daha önce yayımlanmış ayrıntılı haber için bakınız.

Aylıksız izindeki memur ticaret yapabilir mi?

Öğretmen, yürüttüğü WEB sitesine reklam alarak, kazanç sağlayabilir mi?

Belirtilen açıklamalar çerçevesinde uzman doktorun;
1-Özel bir hastanede çalışamayacağı,
2- Aylıksız iznin amacına aykırı olmamak şartı ile mesleğini serbest olarak icra etmesine bir mani bulunmamaktadır. Çalışırken yapabileceği serbest meslek icrasını Aylıksız izinde iken de yapabilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam