Özel üniversitede ders görevi alınması mümkün müdür?

11/06/2007 15:48:00
Yazdır

Soru

DEĞERLİ SİTE YÖNETİCİLERİ;
Ben 657 SAYILI Devlet Memurları Kanununa tabi memur statüsünde çalışmakta iken aldığım bir teklif üzerine 2 yıllık özel bir yüksekokulda sağlık kurumlarında yönetim ve organizasyon dersi verme teklifi aldım. Ancak kanunen herhangi bir yanlış olacak bir durum yaşamak ta istemediğimden bu konuda görüşlerinizi benimle paylaşmanızı diliyorum. Eğitim vermek amacıyla hafta da 8 saat gibi bir hakkın olduğu söylense de doğrusunu sizden öğrenmek ve ona göre hareket etmek istiyorum. Çünkü konu itibarı ile güvenebileceğim en net kurumun siz olduğunu biliyorum.

Saygılarımla

Cevap

Bilindi üzere, 657 sayılı Kanunun Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı başlıklı 28 inci maddesinde "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
"denilmektedir.

Ancak, 657 sayılı Kanunun memura asıl görevinin yanında vekalet, ikinci görev ve ek ders görevinin verilebileceğini düzenlemiştir. Memurlara başka görev ve ticari kazanç getirici faaliyet yasağı dışında tutulan faaliyetler kanunda istisna olarak belirtilmiş bulunmaktadır.

657 sayılı Devlet Mamurları Kanunun Ders Görevi başlıklı 89 uncu maddesinde "Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.
Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun Kararı ile tespit olunur."
denilmektedir.

Söz konusu hüküm uyarınca istisna kapsamında olan Devlet memurlarına ders görevi verilmesi mümkün bulunmaktadır.

Ancak, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 21'inci maddesinde; "....İhtiyaç halinde, resmi öğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarına, asıl görevlerini aksatmamak kaydıyla, aylığı karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar, ilgili bakanlıkların izni ile ücretli ders verilebilir. Öğretmenin toplam ders saati sayısı haftada 30 saati geçemez. Öğretmenlik yapma nitelik ve şartlarını taşıyan diğer Devlet memurlarına da, haftada sekiz saati geçmemek üzere ücretle ek ders görevi verilebilir..." hükmü yer almaktadır.

Devlet memurunun üniversitede ders görevi almasına ilişkin olarak daha önce yayımlanmış olan soru için bakınız.
Üniversitede ders verecek memur amirinden izin almalı mıdır?
Doçent özel dershanede ücretli çalışabilir mi?

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde,
1- Mesai saatleri dışında ders görevi almanız hususunda izin almanız gerekmediği,
2- Mesai saatleri içinde ise idareden izin almak suretiyle ders görevi almanızda yasal bir sakınca bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam