Eşi yurtdışında çalışan akademik personel nasıl aylıksız izin alır?

25/06/2007 12:16:00
Yazdır

Soru

Sayın Yetkililer,

Sitenizde ilgili bölümleri inceledim, fakat durumum bana biraz daha değişik göründüğü için konuyu yeni bir soru olarak sizlere yöneltmek istedim. Ben şu anda bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. Eşim ise yurtdışında(AB) bir tıp fakültesinde asistan doktor olarak çalışmakta ve uzmanlık eğitimine devam etmektedir(ülkemizde herhangi bir kurumla bağlantısı yoktur, Yani görevli olarak gitmiş bir devlet memuru vb. değildir). Bu durumda, kanuni düzenlemelerimizde eşim uzmanlığını bitirinceye kadar benim ücretsiz izinle yurtdışında bulunmaklığıma bir hak tanınmakta mıdır? AB uyum süreci ile ilgili gelişmeler dahilinde bu konu ile ilgili bir düzenleme mevcut mudur?

Eğer ücretsiz izin hakkım bulunmamakta ise, istifa ederek gitmem durumu nasıl olabilir?

Bu konularda aydınlatıcı bilgiler alabilirsem çok memnun olacağım. Bildiğim kadarıyla akademik çevrelerde bu tip sorunlarla daha sıklıkla karşı karşıya gelinmektedir. Vereceğiniz bu duruma özel açıklayıcı ve net bilgiler, aynı durumdaki diğer insanlarımızın da zihinlerini meşgul eden soru ve kaygıların giderilmesinde son derece yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

İçten teşekkürlerim ve başarı dileklerimle.

Cevap

2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununu 20 nci maddesinde "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü bulunmaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 nci maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler." denilmekte olup, anılan Kanunun yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alma başlıklı 77 nci maddesinde "Yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda kurumlarının muvafakatı ile görev alacak memurlara, ilgili Bakanlığın teklifi ve Başbakanın izni ile (her üç yılda bir Başbakan'ın izni alınmak kaydıyla) memuriyeti süresince toplam yabancı memleketlerde on yıla, uluslararası kuruluşlarda yirmibir yıla kadar maaşsız izin verilebilir." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 78 ve 79 uncu maddelerinde memurların bilgilerini artırmak amacıyla yurt dışına ücretli ya da ücretsiz izinli olarak gönderilmeleri düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yurtdışından şahsen özel burs sağlayana aylıksız izin verilir mi?

Yine yurt dışından şahsen özel burs bulmanız halinde de tarafınıza aylıksız izin verilebilir. Detaylı açıklama için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde;
1-Yurt dışında bir tıp fakültesinde asistan doktor olarak çalışan eşi nedeniyle öğretim üyesine izin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Yabancı uyruklu eş için aylıksız izin alınabilir mi?

2- 657 sayılı Kanunun 77 maddesi hükmü uyarınca eşinizin bulunduğu yerde veya uluslararası bir kuruluşta iş bulmanız halinde kurumunuz uygun görürse aylıksız izin alabilirsiniz.
3- Diğer yasal hükümler saklı kalmak üzere (mecburi hizmet yükümlülüğüne ilişkin sorumluluklar) istifa ederek ayrılması ve bilahare yeniden görevine dönmesine yasal bir engel bulunmamaktadır.

İstifa sonrası Yardımcı Doçent kadrosuna geri dönüş

4- 657 sayılı Kanunun 78 ve 79 maddeleri hükümleri uyarınca özel burs sağlamanız halinde aylıksız izin almanız mümkün bulunmaktadır.

Şahsen Özel Burs Kavramı Açıklığa Kavuştu

Bu soru 13,661 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam