Kadrolu imam hatip, 4/B'li Kur'an Kursu Öğreticisi eşinden dolayı nakil isteyebilir mi?

29/02/2008 22:02:00
Yazdır

Soru

Ben diyanet Sakarya müftülüğünde imam-hatip olarak çalışmaktayım. Eşimde İstanbul müftülüğünde 4/B sözleşmeli kur'an kursu öğreticisi olarak çalışıyor. Benim Sakarya'dan İstanbul'a eş durumundan tayin isteme hakkım var mı?

Cevap

25.08.2004 tarih ve 25564 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 15 inci maddesinde, istek üzerine yer değiştirme
a) Mazeret üzerine yer değiştirme
b) Süre sebebiyle yer değiştirme
c) Karşılıklı yer değiştirme
olmak üzere düzenlenmiştir.

Mezkur yönetmeliğin 15 inci maddesinin a) Mazeret sebebiyle yer değiştirme: fıkrasının 2 inci alt bendinin 1 inci fıkrasında "Eş durumu: Eş durumu sebebiyle memurun yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için, eşinin 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarından birinde memur statüsünde çalıştığını görev yeri belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ile belgelendirmesi gerekir."denilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığının Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin hükümleri uyarınca eş durumu sebebiyle nakil istemenizin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Ancak; Kayseri Birinci İdare Mahkemesi Esas No:2006/2830 ve Karar No:2007/774 sayılı Kararında "657 sayılı yasanın 4/B maddesine göre sözleşmeli personel olarak görev yaptığı ve buna göre her ikisini de davalı Bakanlık personeli olduğu açık olup, İstanbul ilinde davacının atanacağı boş kadronun bulunmadığı da davalı idarece ileri sürülmediğinden davacının İstanbul iline naklen atanmasına engel durumu bulunmadığından ve Anayasanın 41. maddesinde belirtilen aile bütünlüğünün korunması bakımından eşlerin aynı yerde görev yapması kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olacağından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığını"karalaştırmıştır.

Bu çerçevede; İstanbul'da atanacağınız bir kadro olması halinde Diyanet İşleri Başkanlığına müracaat edip naklinizi talep edebilirsiniz. Talebinizin kabul edilmemesi halinde ise hakkınızı yargı yolu ile aramanızı tavsiye ediyoruz. Dava sonucu ne şekilde sonuçlanacağı ise Mahkeme takdirinde bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam