Aynı bakanlıktaki diğer uzman yardımcılığına sınavsız geçebilir miyim?

08/07/2019 10:00:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Bakanlık merkez teşkilatında uzman yardımcısı olarak çalışmaktayım.Bakanlık bünyesinde iki farklı unvanda uzman yardımcısı istihdam edilmekte.Çalışmakta olduğum unvanın taşrada kadrosu bulunmamaktadır. Diğer unvanlı uzmanlık kadrosunun ise kadrosu taşrada mevcuttur. Eş durumundan taşraya geçmem gerektiği için (özelde çalışan eş) diğer unvanlı kadroya talep etmem halinde geçmem mümkün müdür? Diğer kadroda aynı sınıfta yer almaktadır. Bakanlığın görevde yükselme yönetmeliğinde aşağıdaki şekilde bir hüküm buldum. Bu hükme dayanarak mazeretimle birlikte geçiş yapabilir miyim?

''Hizmet grupları arası görevde yükselme niteliğinde geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler görevde yükselme sınavına tabidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzey görevlere veya alt görevlere, atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak kaydıyla, görevde yükselme sınavına tabi tutulmadan atama yapılabilir. ''

Teşekkür ederim.

Cevap

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin 2. Maddesi:

"Ancak;

c) Kanunlar, tüzükler veya yönetmelikler çerçevesinde yardımcılık ya da stajyerlik dönemi sonunda öngörülen yeterlilik sınavı ve/veya tez aşamalarında başarılı olduktan sonra atanabilecek görevlere, yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz."

Buna göre kariyer uzman ve uzman yardımcısı kadrolarına atama görevde yükselme ve unvan değişikliği mevzuatı dışındadır.

Kariyer uzman yardımcıları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 41 inci maddesine göre mesleğe girmekte ve yetişme süreci sonrası uzmanlığa atanmaktadır.

657 sayılı Kanunun ek 41. Maddesi:

"Uzman yardımcılığına atanabilmek için; 48 inci maddede sayılan şartlara ek olarak, yapılacak yarışma sınavında başarılı olma ve en az dört yıllık lisans eğitimi veren öğretim kurumlarından mezun olma şartı aranır. Uzman yardımcıları mesleğe özel yarışma sınavı ile alınır. Uzman yardımcılığı giriş sınavı merkezi sınav sonuçlarına göre; yazılı ve sözlü sınav veya yalnızca sözlü sınavdan oluşur."

Sonuçta aynı bakanlıkta da olsa farklı unvandaki uzman yardımcılığına/uzmanlığa sınavsız olarak geçemeyeceğinizi, geçmek istediğiniz kadro için açılan özel yarışma sınavına girmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Bu soru 7,453 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam