Tasfiye halindeki limited şirket müdürü, memur olmak için istifa etmeli midir?

26/01/2009 12:19:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar,
KPSS 2008/4 ile GİB'e atamam yapıldı. Hali hazırda bir limited şirkette müdür ve hissedarım. Memuriyete başlayabilmem için şirketi kapatma yolunu seçersem şirket 1 yıllık tasfiye sürecine girecek, unvanı değişerek "Tasfiye halinde XXX Ltd.Şti." olarak 1 yıl boyunca vergileri ödenmeye devam edecek ve ticaret sicilinde görünecek. Şirket tasfiyede olsa bile bu memuriyetime engel midir?
Eğer engel teşkil ediyorsa hisselerimi devredip müdürlükten de istifa edeceğim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı" başlıklı değişik 28 inci maddesinde; " Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç).
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri ile kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim ve denetim kurulları üyelikleri görevleri ve özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm ile genel olarak memurun ticaret ve gelir getirici faaliyetleri yasaklanmış olup, bu yasağın istisnaları da belirtilmiş bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunda Devlet memurlarının hangi şirketlere ortak olmayacağı sayılmış bulunmaktadır. Limited şirketler ortak olunmayacak şirketler arasında tadat edilmemiştir.

6762 sayılı Türk Ticaret Kanununda bir ticari işletmeyi, kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir deneceği, ister gezici olsunlar, ister bir dükkanda veya bir sokağın muayyen yerlerinde sabit bulunsunlar, iktisadi faaliyeti nakdi sermayesinden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı ancak geçimini sağlamaya yetecek derecede az olan sanat ve ticaret sahipleri tacir değil "esnaf" sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, Ticaret sicili Nizamnamesinin 14 üncü maddesinde "Türk Ticaret Kanununun 12 nci maddesinde tarif edilen ticarethane veya fabrikalar ile 13 üncü maddesinde tarif edilen ticari şekilde işletilen diğer müesseseler ticari işletmedir.
Bir gelir sağlamayı hedef tutmıyan veya devamlı olmıyan faaliyetlerle Türk Ticaret Kanununun 17 nci maddesinde tarif edilen esnaf faaliyeti sınırlarını aşmıyan faaliyetler ticari işletme sayılmaz." denilmektedir.

Limited şirketlerin kurucu üyelerinin ve mesul müdür olan ortaklarının ticari işletmeyi idare etme yetkisine haiz olma hususunda şüphe bulunmamaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;

1- Devlet memurlarının kurucu üye ve mesul müdür olmamak kaydı ile limited şirketlere ortak olmalarıma mani bir husus bulunmamaktadır.

2- Limited şirket mesul müdürü, devlet memurluğuna atandığı gün istifa etmiş olmalıdır. Aksi halde yukarıda yer verilen hükümler uyarınca ilgili hakkında disiplin hükümleri uygulanması gerekecektir.

3- Şirketin tasfiye halinde olması, şirket tüzel kişiliğinin sona erdiği anlamına gelmemekte olup, tasfiye sürecinde şirketle ilgili sorunlar da bizzat mesul müdür tarafından takip edilecektir. Bu nedenle tasfiye halinde de olsa şirket müdürlüğünden ayrılınması uygun olacaktır.

Konuya ilişkin devlet personel başkanlığı yayımlanmış mütalaası için tıklayınız.

Bu soru 17,237 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam