Hem anneden hem de babadan dolayı yetim maaşı almak mümkün mü?

19/03/2009 15:55:00
Yazdır

Soru

Merhaba;
bir yakınım 28 yaşında bayan ve özel sektörde çalışıyor.(ssk lı) . evli değil.
17 yaşında lise öğrencisi bir erkek kardeşi var.
2 yıl önce emekli sandığı emeklisi annelerini kaybettiler. annelerinin emekli maaşından aylık bağlandı. babaları ve iki kardeş maaş (3 kişide) almaktaydı.
Bir hafta öncede babalarınıda kaybettiler. Babalarıda emekli sandığı emeklisi.annelerinden aldıkları maaş aynen devam edecek mi ve ek olarak babadanda ayrıca maaş bağlanabilir mi? Nasıl bir işlem yapmaları gerekir?

Cevap

5434 SAYILI T.C.EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNA GÖRE EMEKLİ ANNE VE BABALARIN VEFATLARINDA İKİ AYLIK BERABER ÖDENMEMEKTEDİR.

5434 SAYILI T.C.EMEKLİ SANDIĞI KANUNUNUN 94 ÜNCÜ MADDESİ:

İki Cihetten veya Aynı Sıfatla (Aylık) veya (Toptan Ödeme)'ye İstihkak Halleri

Madde 94 – (Değişik: 7/5/1986 - 3284/15 md.)

Bu Kanunda belirtilen istisnalar dışında, iki yönden aylığa hak kazananların, tercih ettikleri aylıkları, Sandığa yazılı müracaatları takip eden aybaşından itibaren ödenir. Diğer aylıkları sürekli olarak kesilir.
Ancak, iki yönden aylığa aynı zamanda hak kazananlara, müstehak oldukları tarihten itibaren fazla olan aylıkları ödenir.
Tercih ettikleri aylıklarını alanlar, yeniden Sandığa yazılı olarak başvurdukları tarihi izleyen aybaşından itibaren bu isteklerinden dönebilirler.
Emekli, adi malullük, vazife malullüğü, harp malullüğü veya er vazife malullüğü aylığı almakta iken dul veya yetim aylığını tercih edenlerin ölümlerinde, dul ve yetimlerine kendi emekli, adi malullük, vazife malullüğü, harp malullüğü, er vazife malullüğü aylıkları üzerinden aylık bağlanır.
Dul ve yetim sıfatıyla toptan ödeme yapılanlara, gerek yine dul ve yetim sıfatıyla gerek kendi vazifelerinden dolayı müstehak oldukları toptan ödeme ayrıca yapılır.
Evlendiğinden dolayı aylığı kesilenlerin, kocasının ölümü sebebiyle toptan ödemeye müstehak olması, yetim aylığının ödenmesine mani olmaz.
İki cihetten aylık veya toptan ödemeye aynı zamanda müstehak duruma girenler hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır.’ Hükmündedir.

Bu hükümde, iki yönden aylığa hak kazanma halinde aylıkların birinin tercih edilmesi gerektiği, açıklanmıştır.

Bu sebeple, annelerinden dolayı aylıklarını aldığı anlaşıldığından babalarının vefatından dolayı babalarından dolayı ayrı bir aylık almaları mümkün olamayacağı, anlaşılmaktadır.

Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığına (Milli Müdafaa Caddesi No.24 Bakanlıklar ANKARA) yapacakları müracaat ile anne ve babalarından dolayı ödenecek aylık tutarlarının hangisi yüksek ise o tutarın taraflarına ödenmesi açısından tercihte bulunma haklarının olduğu, veya birisinin annesinden diğerinin de babasından dolayı ayrı ayrı aylık alma haklarının bulunduğu, bu yasa hükmünden anlaşılmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam