Memur aynı olaydan dolayı ikinci bir disiplin cezası daha verilebilir mi?

01/11/2009 10:34:00
Yazdır

Soru

iyi günler. Hakkında tutanak tutulan ve soruşturma açılan bir memur yapılan tahkikatta olaydan tamamen farklı boyutta ikinci bir disiplin suçunun işlediği tespit edilirse ayrı ayrı cezamı verilir, yoksa sadece tutanak tutulan suçtan mı ceza verilir? Örneğin işe geç geldiği için hakkında tutanak tutulan bir memurun yapılan tahkikatında işe geç geldiği gün kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı giyindiği tespit edilirse ayrı ayrı disiplin cezası verilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125 inci maddesinde Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller sayılmış (tadat) bulunmaktadır.

Mezkur 125 inci madde de disiplin cezaları;
A) Uyarma,
B) Kınama,
C) Aylıktan kesme,
D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,
E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak belirlenmiştir.

Söz konusu madde de disiplin cezası gerektiren fiil ve halleri, müteakip maddede ise cezalara ilişkin genel düzenlemelere yer verilmiştir. 126 madde de ise sayılan cezaları vermeye yetkili kurul ve amirler belirtilmiştir. 127 inci maddesinde ise memurlar tarafında işlenilen fiil ve hallerin üzerinden ne kadar süre geçmiş olması halinde ceza verilip verilemeyeceğine ilişkin zaman aşımına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Kısaca 657 sayılı Kanunda disiplin cezası verilmesi belirli usul ve esasa bağlanmıştır.

Bir fil ve hale ilişkin zaman aşımı sürelerine ilişkin olarak daha önce yayınlamış olduğumuz ayrıntılı haber için tıklayınız.

657 sayılı Kanunun130 uncu maddesinde "Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır." olarak belirtilmiştir.

Aynı olaydan dolayı iki ayrı ceza verilemeyeceği dair mahkeme kararı için tıklayınız.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Memurun aynı gün veya zamanda işlediği fiil ve haller için ayrı ayrı 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan çerçevede disiplin cezası verilmesi gereklidir.
2- Disiplin cezaları, fiil ve halin işlediği tarihten itibaren zaman aşımı sürelerini aşmamış olması gerekmektedir.
3- İşlenilen fiil ve hal birden fazla ceza gerektirmesi halinde ağır olan ceza verilir. Aynı olaydan dolayı birden fazla ceza verilemez.
4- Savunma alınmaksızın ceza verilmesi mevzuata aykırı olup ceza verilmesi mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
5- Kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı giyindiği tespit edilen ve zaman aşımı içerisinde usulüne uygun savunma alınmak suretiyle disiplin cezası verilmesi mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam