Aday memur, görevinden istifa ederse, 3 yıl boyunca yeniden memur olmaz mı?

14/03/2010 01:57:00
Yazdır

Soru

Size benim için çok önemli bir sorum var şimdiden tşk. ediyorum.
Aday memur istifa ederse cezası ne olur? Bazıları 3 sene boyunca başka bir memuriyete geçemez diyor. Bazıları da bu sürenin 6 ay olduğunu söylüyor. Böyle bir şey var mıdır? Yoksa cezası ne?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun III üncü kısım 3 üncü bölümde aday Devlet memurları ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Adaylığa Kabul Edilme,
Adayların Yetiştirilmesi,
Adaylık Devresi İçinde Göreve Son Verme,
Adaylık Süresi Sonunda Başarısızlık,

Bu hükümler yalnız aday memurlara uygulanabilmektedir. Anılan Kanununda bu hükümler dışındaki hangi hükümlerinin aday memurlara uygulanabileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Mezkur Kanunun adaylara ilişkin hükümlerine muhalif olmayan bütün hükümleri adaylara da uygulanmaktadır. Bu çerçevede izinlere, mali haklara, sosyal haklara vb aday Devlet memurlarına yönelik özel düzenleme yapılmamış konulardaki diğer hükümler aday Devlet memurlarına da uygulanmaktadır.

657'nin 57'inci maddesinde "Adaylardan en geç iki yıl içinde Devlet memuru olabilmeleri için olumlu sicil alamayanların sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Adaylık devresi içinde veya sonunda, 56 ncı ve bu madde hükümlerine göre ilişikleri kesilenler (sağlık nedenleri hariç) 3 yıl süre ile Devlet memurluğuna alınmazlar." hükmü, 56. maddesinde ise "Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre olumlu sicil veya adaylık içindeki eğitimlerden başarısız olma veyahut da hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerden sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilenler hakkında 3 yıllık ceza süresi uygulanır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Çekilen ve çekilmiş sayılanların yeniden atanmaları" başlıklı 97 maddesinde "Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddenin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar."hükmü yer almaktadır.

Sizin sorunuza gecek olursak;

1- Sicil, eğitimde başarısızlık, memuriyetle bağdaşmıyacak durum, göreve devamsızlık gibi nedenlerden dolayı bir ilişkik kesme uygulaması yok ise 3 yıllık ceza uygulanamayacaktır.

2- İstifa eden memurun yeniden memur olmak için bekleyeceği süreler 97. maddede düzenlenmiştir. Buna göre usulüne uygun istifa etmiş iseniz 6 ay geçmiş olması gerekmektedir.

 

Bu soru 54,249 defa okundu. 43 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam