Polis okulu öğrecisi, vefat eden hemşire annesinden dolayı yetim aylığı alabilir mi?

23/08/2010 12:15:00
Yazdır

Soru

Annem hemşire olarak çalışmakta iken vefat etti. Polis okulu öğrecisiyim yetim aylığı alabilirmiyim teşekkür ederim. Polis Meslek Yüksek Okulunda Okuyan bir öğrenci, memur olarak çalışmakta iken vefat eden Hemşire annesinin maaşından yararlanabilir mi?

Cevap

Bu konuyu 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 12 nci maddesinin ilgili bendi;

“ II – Faydalanacaklar:

j) (Değişik: 28/5/2003-4861/20 md.) Harp okulları, fakülte ve yüksek okullarda Türk Silâhlı Kuvvetleri hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken askerî öğrenci olanlar ile astsubay meslek yüksek okulları ve astsubay nasb edilmek üzere temel askerlik eğitimine tâbi tutulan adaylar;

Fakülte veya yüksek okullar ile meslek yüksek okullarında kendi hesabına okuduktan sonra muvazzaf subay veya astsubay nasb edilen veya askerlik hizmetini müteakip muvazzaf subay veya astsubaylığa geçirilenler;”

Bu madde ibaresine göre; 5434 sayılı Kanuna göre memur statüsünde olanlar arasında polis meslek yüksek okulları ile polis akademileri bulunmamaktadır.

5434 sayılı Kanunun ilgili hükümlerinde yer alan madde ibarelerine göre vefat eden devlet memuru anne veya babalarından yetim aylığı alan çocukların aylıkları, memur statüsünü kazanmaları halinde ödeme işlemleri yapılmamaktadır.

Durum böyle olunca, vefat eden devlet memuru anne veya babalarından ötürü yetim aylığı alan çocuklardan polis meslek yüksek okulları veya polis akademilerinde öğrenime başlamaları halinde devlet memurluğu sıfatını kazanmadıklarından ötürü aylıklarını alabiliyorlardı.

Ancak, polis akademisi ile fakülte ve yüksek okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrası ( e ) bendi ile devlet memurluğu statüsünde sayılmışlardır.

Durum böyle olunca da daha önce devlet memurluğu sıfatını kazanmadıklarından yetim aylıklarını alan polis meslek yüksek okulu öğrencileri ile polis akademisi öğrencilerinin yetim aylıklarını alamamaları gibi bir durum ortaya çıkmıştır.

5510 sayılı Kanunla bir düzenleme daha yapıldığı, bu düzenlemenin yer aldığı 35 inci maddesinde; “Ancak bu Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerden öğrenci olanların sigortalı sayılmaları, bağlanan aylıkların kesilmesini gerektirmez” ibaresinden polis meslek yüksek okulu ve polis akademisi öğrencilerinden yetim aylığı alanların aylıklarının kesilemeyeceği görülmekle birlikte, bu ibarenin yalnızca 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 2008 yılı Ekim ayı başından sonra devlet memuru olanların vefatları sonrası bunlardan yetim aylığı alan çocukları kapsamına aldığı da anlaşılmaktadır.

Bu şekilde karmaşık gibi görünen bu konuda kanuni düzenleme yapılmıştır. 16/06/2010 tarihli ve 5997 sayılı “Bazı Kanunlarda ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”

MADDE 10 – 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Ancak, Polis Akademisinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin yetim aylıkları bu öğrenimleri süresince kesilmeksizin ödenmeye devam edilir.”

MADDE 11 – 5510 sayılı Kanunun geçici 18 inci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Polis Akademisinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin yetim aylıkları bu öğrenimleri süresince kesilmeksizin ödenmeye devam edilir.”

MADDE 19 – 8 inci, 10 uncu ve 11 inci maddeler 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 12 nci madde ile 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 27 nci madde 1/4/2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, 14 üncü madde 1/6/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, diğer maddeleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

5997 sayılı Kanunun 8 ve 9 uncu maddelerinde madde gerekçelerini görmek için tıklayınız.

5997 sayılı Kanun ile yapılan madde metinleri yetim aylığı alan öğrenciler açısından ne getiriyor?

5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 2008 yılı Ekim ayı başından önce devlet memurluğu hizmetinde bulunanlardan vefat edenlerle, bu tarihten önce devlet memurluğu hizmetinde bulunanlar ile bu görevlerinde bulunmaya devam edenlerden vefat edenlerin çocuklarından,

  • polis meslek yüksek okullarında öğrenim görenler bu süre içerisinde yetim aylığı alamayacaklar,
  • ancak polis akademisinde öğrenim görenler bu süre içerisinde yetim aylığı alabileceklerdir.

Sonuç değerlendirmemiz; 5997 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile beraber yukarıda yapmış olduğumuz karşılaştırmalardan, Devlet memuru olarak Hemşire unvanıyla görev yapan vefat eden annenizden dolayı polis meslek yüksek okulu öğrencisi olduğunuz sürece aylık alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

Not: 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra yetim aylığı alınabilmesi için vefat eden devlet memurlarının hizmet sürelerinin asgari 5 yıl olması gereklidir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam