Aday memurken, askere gidilirse, göreve son mu verilir?

20/12/2011 18:16:00
Yazdır

Soru

Asalet tasdik hakkında bir soru soracaktım. 23 Mart 2011 de memur olarak göreve başladım. Halen aday memurum. Adaylık sürem bir sene veya iki seneye kadar uzayabiliyor. Ağustos 2012 de askerlik tecil sürem doluyor. O zamana kadar adaylığım tasdik olmazsa memuriyetim sona mı erer? Adaylığım tasdik olmadan askere gittiğim zaman, geldiğimde aynı kurumda, aynı görevde devam edebilir miyim? Bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim…

Cevap

657 sayılı Kanunun 54. maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz."

83. maddede ise şu hüküm yer almaktadır:

"Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar"

Bu çerçevede;

1- Askere gidiş sırasında aday veya asli memur için ayrı ayrı hükümler uygulanmamaktadır.

2- Kişi aday memur olsa dahi, askerlik dönüşünde, 30 gün içinde kurumuna başvurur ise kurumu onu 30 gün içinde işe başlatmak zorundadır.

3- Aday memur iken askere gidilmesi halinde memuriyet sona ermemektedir. Kişiler aylıksız izinli sayılmaktadır.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam