Aday memur, istifa ettiğinde tazminat öder mi?

09/01/2012 17:39:00
Yazdır

Soru

Bu kasım atamasında 2010 kpss P3 puanımla üniversiteye kadrolu memur olarak atandım. 10 gün önce aday memur olarak işe başladım.

işkurun iş ve meslek danışmanlığı kursuna katılmıştım. işkur bu ayın sonunda yazılı ve sözlü sınav yapacakmış. kazananlar arasından 4/B li olarak 2000 kişi işe alınacak.

1- işkurun bu alımı 4/B li yapacağı için kadrolu memurluktan istifa edip geçebiliyormuşum. ve üniv.ye kadrolu yerleştiğim 2010 kpss p3 puanımı , işkurun 4/B li alımında da kullanabiliyormuşum. doğru mu?

2-peki aday memur olduğum için hemen istifa edebiliyormuyum. istifa şartları neler?

3-aday memur olduğum istifa edebilmem için belli bir süre çalışma zorunluluğum var mı?

4-herhangibir tazminat ödeme zorunluluğum olabilir mi?

5-üniv. benim istifamı onaylamama durumu olabilir mi?

6-üniv. benim istifa ettiğimden ötürü dosyama olumsuz yazı yazma, sicilimi bozma gibi olumsuz yaptırımları olabilir mi?
bilginiz varsa, cevap yazarsanız çok sevinirim.

Cevap

1- Memur olarak çalışanlar, 4/B'li bir pozisyona yerleşmeye hak kazandığında, memuriyet görevinden istifa ederek sözleşmeli pozisyona geçebilmektedir. Böyle bir geçiş için istifa edildiğinde, herhangi bir bekleme süresi cezası bulunmamaktadır. Bu durum, hem aday hem de asil memurlar için geçerlidir.

Bilindiği üzere, 2010 KPSS puanlarının bir kez kullanımı şeklinde bir kural bulunmaktadır. Ancak bu kural sadece 2010/2, 2011/1, 2011/2 ve 2012/1 KPSS tercih işlemlerinde yerleşen bir aday için uygulanır. Örneğin eğer 2010/2 KPSS'de yerleşmiş iseniz 2012/1 KPSS tercih işlemlerine başvuramazsınız. (Ancak 2012/2 KPSS tercih işlemlerine başvuru yapılabilecektir. Zira artık 2012 KPSS puanı üzerinden değerlendirme yapılacaktır.)

2- Devlet memurunun istifası (aday veya asil fark etmez) 657 sayılı Kanunun 94. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre aday memurun bir dilekçe ile çekilme isteğini beyan etmesi yeterlidir.

3- Aday memurun belirli bir süre çalışma zorunluluğu yoktur.

4- herhangi bir tazminat ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

5- Dilekçeyi verdiğinizde onay için bekleyebilirsiniz. Ama bu zorunlu değildir. Dilekçenizde, beklemeden istifa edeceğinizi de belirtebilirsiniz.

6- Sicil zaten artık kalktı. Sadece özlük dosyanıza istifa ettiğinize dair bir belge konacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam