Sözleşmeli olarak çalışılan süreler adaylıkta değerlendi​rilmez

10/06/2012 00:13:00
Yazdır

Soru

Sevgili memurlar.net öncelikle size çok teşekkür ederim. Birçok kanuni haklarımızı sizin vermiş olduğunuz bilgiler sayesinde öğrenmekte ve kurumlarımızdan bu hususları talep etmekteyiz.

Benim sorunum şu;

Eşim, Aile ve Sosyal politikalar bakanlığında sözleşmeli çocuk gelişimcisi olarak yaklaşık 6 ay çalıştıktan sonra Şubat 2012 atamaları ile MEB'na kadrolu olarak atandı. Bu yaklaşık 6 ay gibi bir sürenin aday memurluktan sayılıp sayılamayacağını hangi mevzuat çerçevesinde olabileceğinin yanıtlarsanız sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Devlet memurluğuna alınma başlıklı III üncü kısmının adaylık başlıklı 3 üncü bölümünde 54-56 ncı maddelerde adaylığa ilişkin hükümlere yer verilmiştir. 657 sayılı Kanununun "Adaylığa kabul edilme" başlıklı 54 üncü maddesinde “Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47 nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar.

Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” ve “Asli memurluğa atanma” başlıklı 58 inci maddesinde “Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan adaylar disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar.

Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez.” hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu Kanunun “Adayların yetiştirilmesi" başlıklı 55 inci maddesinde "Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.

Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.

Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir. hükümleri bulunmaktadır.

21/2/1983 tarih ve 83/6061 Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen "Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik" 27/06/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. http://www.memurlar.net/haber/1050

Ayrıca; "Asaleti onaylanan memurların kademe ilerlemeleri" başlıklı 159 uncu maddesinde "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir." hükmü bulunmaktadır.

657 sayılı Kanunun 36 maddesinin (C) bendinin 2.nci fıkrasında “Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel kurumlarda yapanlarla, memurluktan ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memurluğa girmek isteyenlerin sağlık hizmetlerinde geçen süresinden, bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen süreleri ile 196 ncı maddede belirtilen şekilde tespit edilecek mahrumiyet bölgelerinde en az 3 yıl çalışanların veya çalışacak olanların sürelerinin tamamı ve geri kalan sürelerinin 3/4 ü toplamı memurlukta geçmiş sayılarak bu sürelerin her yılı için bir kademe ilerlemesi ve her üç yılı için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” ifadesi bulunmaktadır.

Devlet memurluğu statüsü ile sözleşmeli personel statüsü birbirinden farklıdır. Memurlar 657 sayılı Kanuna, diğer personel ise kendi kanunlarına tabidir.

Genel ilke olarak, Devlet memurluğu statüsüne geçen personel daha önce ne olarak çalışmış olursa olsun, 657 sayılı Kanunu hükümlerine uymak zorundadırlar. Bu uyma zorunluluğu adaylık süresi ve eğitimlerini de kapsamaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;

1-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında sözleşmeli çocuk gelişimcisi olarak yaklaşık 6 ay çalıştıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığına çocuk gelişimcisi kadrosuna aday olarak atanan 657 sayılı Kanunun adaylığa ilişkin hükümlerine uymaları gerekmektedir.

2-Başka kurumda ve farklı statüde geçen hizmet adaylık süresinden düşülmez.

3- 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin (C)bendinin 2 inci fıkrası hükmü uyarınca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında sözleşmeli çocuk gelişimcisi olarak çalıştığı süreleri (SSK ve Çocuk gelişimcisi Sözleşmesi ile) belgelendirmesi halinde sürenin tamamı kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam