Aylıksız doğum izni kullanan aday memurun, adaylık süresi ücretsiz izin süresince uzar mı?

06/10/2012 20:00:00
Yazdır

Soru

Özetle Sorum: " Aday Memurun 24 Aylık Ücretsiz (Aylıksız) Doğum İzni Kullanması Durumunda Adaylık Süreci Nasıl Olur? "

Eylül 2012 atamasında MEB'e öğretmen olarak atandım. Eşim Isparta'da memur ben Van'a atandım.

Şu anda 22 haftalık hamileyim. Doğum iznine ayrılmama yaklaşık 10 hafta var. 2,5 ay çalıştıktan sonra 8+8 toplam 16 haftalık doğum iznine, daha sonra da ücretsiz izne ayrılmayı düşünüyorum. 2014 Eylül'e -okulların açılışına- kadar izne ayrılsam toplam 17 ay kadar ücretsiz izne ayrılmış oluyorum. Bu durumda adaylık sürecime ne olur? "Adaylık süreci en az 1 yıl, en fazla 2 yıldır" diye söyleniyor, benim böyle bir izne ayrılmam durumunda adaylık sürecim üç yıla sarkıyor, bir sıkıntı teşkil eder mi?

Teşekkür ediyorum, kolay gelsin...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun adayların yetiştirilmesi başlıklı 55 inci maddesinde ?Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahare sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve Devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır.

Temel eğitim ile hazırlayıcı eğitim aynı kurumda yapılır.

Eğitim süreleri, programları, değerlendirme esasları ve hangi kurumların sorumluluğunda yapılacağı ve diğer hususlar Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.? hükmü yer almaktadır.

Anılan Madde hükmü uyarınca Aday Memurların Yetiştirilmelerine Dair Genel Yönetmelik 21.2.1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup, 27.6.1983 tarih ve 18090 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmıştır.

Anılan Yönetmeliğin askerlik hali başlıklı 23 üncü maddesinde ?Aday memurların askerlik hizmeti ile ilgili hususlar, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35 nci maddesi (E) ve (F) fıkraları göz önünde bulundurularak kurumlarınca belirlenir.

Aday memurların adaylık süresi içinde silah altına alınmaları durumunda tamamlanamayan eğitimleri terhislerinden sonra müracaatlarını takip eden durumlarına uygun ilk eğitim grubuna dahil edilerek tamamlattırılır.?hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunda doğum sebebiyle aylıksız izin alan memurların bu izin sürelerinin memuriyet hizmetinden sayılması hususunda bir düzenleme yer almamaktadır.

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde;

1-Aday devlet memurlarına doğum sebebiyle 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi hükmü çerçevesinde analık izni ve 108 inci maddesi hükmü uyarınca aylıksız izin verilmektedir. Ayrıntılı haber için bakınız

2-Doğum dolaysıyla kullanılan aylıksız izin süreleri meri mevzuat uyarınca memuriyet ve adaylık süresinden sayılması mümkün bulunmamaktadır.

3-Doğum sebebiyle aylıksız izin kullanan aday memurun adaylık eğitimi, askere giden aday memur da olduğu gibi, aylıksız izin dönüşü kaldığı yerden devam eder. Yani adaylık süresi iki yılı geçmez. Çünkü aylıksız izin süreleri memuriyetten sayılmamaktadır.

Hastalık raporu adaylık süresini uzatır mı?

Askerlik aday memurluk süresini kısaltır mı?

Bu soru 36,851 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam